.Index Actualitate

Situație critică

CEH trebuie să aibă 163.000 tone de huilă pe stoc

CEH trebuie să aibă pe stoc 163.000 de tone de huilă până la 15 noiembrie pentru a putea funcționa în perioada de iarnă, iar în prezent deține doar 20.000 de tone. A fost emisă hotărârea de Guvern privind aprobarea programului de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, iar Complexul Energetic Hunedoara se află la menţiuni speciale. Societatea trebuie ca până la data de 15 noiembrie să dețină 163.000 de tone de huilă “la care se adaugă stocurile necesare pentru îndeplinirea obligațiilor izvorâte din Hotărârea de Guvern nr.138/2013 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranța alimentării cu energie electrică, cu modificările și completările ulterioare”.

Societatea nu are stocurile de cărbune asigurate pentru a trece în condiţii optimpe peste perioada de iarnă, iar situaţia este una care îi îngrijorează şi pe cei din ministerul de resort. Potrivit programului de iarnă, societatea are nevoie de 50 de mii de tone de huilă lunar pentru a funcţiona, iar pe stoc sunt undeva la 20.000 de tone, iar importul nu este o soluţie pentru că CEH nu are bani să achite cărbunele. Pentru moment totul se rezumă la producţia de huilă din Valea Jiului.

CEH are nevoie de un stoc minim de 50 de mii de tone LUNAR pentru a putea funcţiona, iar situaţia de la acest moment este sub pragul critic. Ministerul Energiei a reevaluat situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara. A fost emisă hotărârea de Guvern privind aprobarea programului de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 15 noiembrie 2016 –15 martie 2017, iar Complexul Energetic Hunedoara se află la menţiuni speciale.

Potrivit ministerului de resort, din 15 noiembrie 2016 și până în 15 martie 2017, producţia de energie termică, produsă pentru a fi livrată, în principalele centrale termoelectrice şi termice de către CEH ar trebui să fie de 146,400 mii de Gcal.

Monika BACIU

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.