SNÎMVJ se bazează pe ajutorul de stat al CEH

snimvjReprezentanţii Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului aşteaptă ajutorul de la stat pentru Complexul Energetic Hunedoara. Pentru a debloca situaţia de la societatea de închideri, Complexul Energetic Hunedoara trebuie să vireze nişte bani. Nu mai puţin de 50 de milioane de lei ar trebui să achite CEH către SNÎMVJ.

 

“Am avut discutii la minister cu domnul ministru secretar de stat legat de acest ajutor de stat de situatia financiara in care ne aflam si vorbesc in mare parte de datoriile pe care noi le avem fata de furnizori si care se cifreaza undeva la 11 milioane de lei in contextul in care creante de la Complexul Energetic Hunedoara avem de peste 50 de milioane de lei. Am primit asigurari ca din acest ajutor oferit Complexului Energetic Hunedoara vom beneficia si noi astfel incat activitatea ambelor societati sa fie reglata pe o perioada bine determinata de timp”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al SNIMVJ.

 

Al doilea ajutor de stat aprobat de Guvern, în valoare totală de 167 de milioane de lei, va fi acordat în două tranşe. Acest împrumut poate fi accesat de compania energetică, după ce Ordonanța de Guvern prin care s-a alocat suma respectivă ca ajutor de stat individual pentru salvare, a fost publicată în Monitorul Oficial. Cele 167 de milioane de lei vor fi acordate în două tranşe, iar prima tranşă are valoare de 98,4 milioane de lei potrivit deciziei Executivului. Suma va fi împărţită pentru achiziţionarea certificatelor de carbon pentru cele două termocentrale, respectiv pentru a achita TVA-ului aferent instalației de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni, dar şi pentru efectuarea reparațiilor la grupurile energetice de la termocentralele Mintia și Paroșeni. De precizat, însă, că banii sunt alocaţi strict pentru sectorul energetic şi în condiţii foarte bine determinate şi niciun leu nu poate ajunge pentru divizia minieră.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.