.Index Actualitate

Sorin Grindeanu: “Hunedoara să aibă cărbune”

Premierul României, Sorin Grindeanu, a dat dispoziție ca stocul de cărbune să fie asigurat la Complexul Energetic Hunedoara. Date fiind prognozele meteo, Guvernul se menține în stare de alertă, iar în acest sens, premierul a dat dispoziție ministrul Energiei să supravegheze stocurile de cărbune de la Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia.

“S-au luat măsuri astfel încât companiile din zona Oltenia și Hunedoara să aibă cărbune astfel încât să poată să producă energie, să nu avem situații critice. Au fost lucruri obligatorii de făcut și care au fost de urgență. Raportul pe care domnul ministrul Petcu l-a prezentat  în Guvern ne-a arătat că măsurile pe care le-am luat și pe care le vom lua în perioada următoare sunt potrivite, astfel încât să evităm situațiile de criză. Trebuie să avem asigurată energia electrică pentru populație și agenții economici și apoi să facem export. Această măsură se va activa în măsura în care este nevoie”,  a declarat premierul României, Sorin Grindeanu, la România TV.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a subliniat săptămâna trecută, că depozitele CEH sunt la limita de avarie, drept pentru care a trimis corpul de control la CEH. De cealaltă parte, Sorin Grindeanu, nu vrea să aducă în discuție moștenirea lăsată de guvernul tehnocrat, ci susține că vrea să respecte planul de guvernare, iar acetsa prevede și modernizarea termocentralelor CEH.

“Eu am evitat să vorbesc despre moșteniri grele. Lumea nu a votat programul de guvernare a PSD-ului ca să spunem despre moștenirea grea. Le-am cerut tuturor miniștrilor să îmi facă o situație la zi, cum au găsit ministerul, șI ceea ce trebuie să facă, astfel încât să aplicăm măsurile din programul de guvernare”,  a mai spus premierul.

“La Complexul Energetic Hunedoara avem 30.000 de tone, cu un consum de 6500 de tone de cărbune pe zi. Asta înseamnă maxim o funcționare de 4 zile. Am cerut asigurarea unor stocuri mai mari la cărbune la centrale. Pentru a stabili cum s-a ajuns aici am dispus Corpului de Control verificări la cele două Complexe energetice și la Ministerul Energiei. Suntem puși într-o situație limită de către cei din guvernarea anterioară”, a spus Toma Petcu în ședința de guvern de săptămâna trecută.

 

Monika BACIU

 

2 Replies to “Sorin Grindeanu: “Hunedoara să aibă cărbune”

  1. Ma intreb d-le prim ministru, daca acum cand mai avem doua mine viabile si cinci neviabile care se vor inchide in 2017-2018, nu reusesc sa faca stocurile necesare celor doua termocentrale Mintia si Paroseni, cum se va reusi in viitor rezolvarea stocurilor doar cu cele doua mine care vor ramane viabile neinchise. Parerea mea ar fi ca sa nu se mai inchida nici o mina si sa se ia masuri pentru retehnologizarea minelor si masuri pentru investitii ample, asigurarea materialelor pentru extragerea carbunelui, si un management eficient economic, altfel vom ajunge sa importam carbune iar zacamantul Romaniei sa zaca sub pamant.

  2. De unde sa apara carbune in stoc la Termocentralele Mintia si Paroseni? In prezent minele din Valea Jiului nu pot sa asigure stocul la nivelul zilnic de productie! Acest stoc trebuia constituit anterior pe intreg parcursul anului 2016 pentru a se trece varful de iarna 2016-2017 asa cum se proceda pana acum 2 ani! In cazul in care minele din Valea Jiului nu puteau asigura acest stoc trebuia adus carbune – huila energetica din alte surse! Acum e prea tarziu! Daca vremea rea de iarna cum e normal sa fie iarna continua in lunile Ianuarie si Februarie aceste 2 termocentrale din cadrul CEH nu vor putea onora cererile DEN de a produce cantitatile de energie necesare asigurarii sigurantei SEN!

Leave a Reply

Your email address will not be published.