.Index Actualitate

TEMERI. CEH poate intra direct în faliment

Complexul Energetic Hunedoara poate intra în faliment, date fiind problemele financiare cu care se confruntă. În acest sens, senatorul Haralambie Vochiţoiu vrea să afle de la ministrul Energiei, Victor Grigorescu, dacă se lucrează la un plan de reorganizare.

“Administratorul judiciar a apreciat în raportul amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă la Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, că se va hotărî de către creditori prin votul lor, maniera de reorganizare a CEH, dar este cert că prin forţe proprii, fără o intervenţie la nivel guvernamental CEH nu se poate reorganiza. De aceea, în baza prevederilor art. 97, alin (3) din Legea nr. 85/2014 recomandrăm că planul de reorganizare să fie propus de către debitor, cu sprijinul guvernului, urmând ca administratorul judiciar să colaboreze la întocmirea şi implemetarea acestuia. Bineînţeles, toate acestea s-ar putea realiza numai dacă CEH va rezista şi nu va intra în faliment direct în perioada de observaţie, fără a mai ajunge la implementarea unui plan de reorganizare. Date fiind aceste considerente, vă rugăm să ne precizaţi dacă se lucrează la întocmirea şi implementarea unui Plan de Reorganizare propus de către debitor, cu sprijinul guvernului, urmând ca administratorul judiciar să colaboreze la întocmirea şi implementarea acestuia”, arată senatorul Haralambie Vochiţoiu în interpelarea adresată ministrului Energiei.

Administratorul judiciar al societăţii a arătat că CEH se află în stare de faliment nedeclarat.

“Analizand situatia economica a Complexului Energetic Hunedoara SA vom constata ca acesta se afla deja intr-o situatie de faliment,atat doar ca aceasta stare nu a fost constatata din punct de vedere juridic”, arată administratorul judiciar.

CEH a intrat de două ori în insolvenţă în cursul acestui an. Societatea a fost copleşită de numărul mare de cereri de deschiderii a procedurii de insolvenţă, dat fiind că erau demarate mai multe proceduri de executare silită şi nu mai dispunea de resurse necesare achitării creanţelor certe, lichide şi exigibile, societatea a solicitat pronunţarea unei hotărâri prin care să se dispună deschiderea generală a insolvenţei.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.