.Index Actualitate

Noul CCM, soluţie de compromis

Noul contract colectiv de muncă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara va fi înregistrat la ITM. Sindicaliştii au ajuns la un consens cu administraţia privind plata unor drepturi salariale, iar adminiostratorul special susţine că preferă să acorde oamenilor anumite drepturi decât să intre societatea în FALIMENT.

“Vom face toate eforturile posibile să le plătim. E greu, dar pentru a nu isca un conflict de muncă care să agraveze situaţia societăţii şi chiar să fie într-o situaţie iremediabilă de faliment, prefer să am oamenii la muncă şi să respectăm obligaţiile din contractul colectiv de muncă, mai ales acum când suntem şi în negocieri cu Comisia Europeană pentru ajutor de stat şi pentru salvarea a cât se poate din Hunedoara”, a declarat Bogdan Stănescu, administratorul special al CEH.

Administraţia Complexului Energetic Hunedoara a fost de acord cu noul contract colectiv de muncă negociat de sindicate. Astfel se suspendă acţiunea de strângere a semnăturilor pentru declanşarea grevei generale, iar noul contract colectiv de muncă de la nivelul societăţii va fi înregistrat la ITM.

“Concilierea la ITM pentru noul CCM a avut loc astazi 06.09.2016 la ora 10. Administratia a fost de acord cu noul CCM. Maine, 07.09.2016 CCM-ul va fi semnat de catre administratorul special si Casa de insolventa GMC, dupa care acesta va fi inregistrat la ITM, în 08.09.2016 și va intra in vigoare vineri 09.09.2016. În acest moment, sindicatul suspendă acțiunea de strângere de semnături pentru greva generală”,  arată cei de la Sindicatul Liber Independent Electrocentrale Mintia.

Astfel, urmează ca minerii şi energeticienii să fie plătiţi în mod diferenţiat, în funcţie de munca prestată.

“Medierea concilierii a avut loc la ITM Hunedoara între o comisie administraţie – sindicate, după care am ajuns la un consens asupra a două puncte ce nu au fost negociate, adică au fost negociate şi au fost în divergenţă în privinţa salarizării în sectoarele de activitate minerit şi energie ca munca în salarizarea în acord direct, salarizarea în acord indirect şi în regie să se stabilească pentru fiecare activitate şi al doilea punct a fost munca suplimentară. Noi ne-am menţinut un cuantum la sporul respectiv, dar am lăsat la 75% conform codului muncii, sporul pentru muncă suplimentară după care am pus condiţia ca acest CCM să se înregistreze până mâine (azi-n.r.). semnăturile administratorilor judiciar şi special vor fi aplicate vineri, cel târziu, atunci când urmează să se înregistreze CCM şi să producă efectele”, a declarat Mihai Lorincz, preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Paroşeni.

Potrivit sindicaliştilor, administraţia Complexului Energetic Hunedoara, dar şi administratorul judiciar şi cel special vor trebui să respecte noul contract colectiv de muncă.

“CCM sunt specificate drepturi salariale pentru cei care rămân în sistem şi plăţi compensatorii pentru cei care părăsesc sistemul. Cei care părăsesc sistemul sunt încadraţi până la data de 7 octomrbie, astfel că orice înregistrare a CCM pînă atunci îşi produce efectele şi pentru aceştia. Sunt angajaţi ai CEH până în ultima zi. Ei ne-au prezentat la începutul negocierii un proiect de buget pe 2016-2017 care a fost semnat de administratorul special şi administratorul judiciar, iar pe baza acelui proiect am negociat noul CCM”, a mai subliniat sursa citată.

Astfel, cei care vor pleca prin concediere colectivă vor beneficia de salarii compensatorii.

“S-a negociat între 1-3 şi 6 salarii pentru cei care părăsesc sistemul prin disponibilizare. Cei care mai au un an până la pensie şi pleacă prin disponibilizare primesc un salariu, până în 2016 primesc 3 salarii şi cei care au condiţiile de pensie după anul 2018 primesc 6 salarii medii brute pe unitate”

În urma înţelegerilor de la ITM dintre sindicate şi administraţie, se va renunţa la declanşarea grevei generale la CEH.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.