.Index Actualitate Administratie

Trei noi cetăţeni de onoare

primar-ridziTrei cetăţeni de onoare. Consilierii locali vor vota pentru atribuirea distincţiei de cetăţean de onoare al municipiului Petroşani. Astfel lista lungă a cetăţenilor de onoare va fi completată cu încă trei nume. Este vorba de medicul neurochirurg Adrian Sora, notarul Nicolae Gherghin şi directorul unei unităţi bancare, Ion Chirigiu.

 

“Avem trei propuneri. Prima ar fi domnul doctor Sora care este medic neurochirurg. Este vorba despre domnul notar Gherghin care este la o varsta destul de inaintata si domnul director Chirigiu care este directorul sucursalei Banc Post Petrosani care recent a fost promovat si raspunde de opt judete din Romania si este un om cu o mare importanta profesionala”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primar municipiul Petroşani.

 

Recunoştinţă pentru actul medical

 

Medicul neurochirurg va primi această distincţie ca urmare a eforturilor pe care le depune pentru însănătoşirea pacienţilor.

 

“De admirat este faptul că după o carieră în acest domeniu, în special într-o ramură foarte grea, care necesită pasiune şi studiu constant, şi anume neurochirurgia, domnul doctor a rămas să profeseze în municipiul nostru, la Spitalul de Urgenţă Petroşani, ajutând astfel oamenii din Valea Jiului să beneficieze de servicii medicale de înaltă calitate. Calităţile sale de neurochirurg sunt recunoscute de pacienţii care i-au trecut pragul, dar pe lângă cunoştinţele medicale avansate, domnului doctor îi sunt recunoscute şi pasiunea şi implicarea în rezolvarea fiecărui caz medical, implicare ce denotă calităţi morale de înaltă valoarea”,  se arată în nota de fundamentare.

 

Viaţă grea

 

O altă persoană care va primi această distincţie este notarul Nicolae Gherghin. Acesta nu a avut o viaţă uşoară, însă a luptat pentru a-şi depăşi condiţia. Nicolae Gheghin a crescut fără tată, acesta fiind plecat pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Greutăţile vieţii nu l-au învins, astfel că acesta a studiat şi a ajuns judecător, iar mai apoi notar, meserie pe care o practică şi astăzi.

 

“Nu doar activitatea profesională într-un mediu dificil sau greutăţile personale pe care le-a învins, îl fac pe domnul Gherghin un model de urmat, ci şi activitatea sa socială depusă în slujba comunităţii. Dintre acestea amintim câteva: finanţarea integrală a refugiului de supravieţuire Cârja situat la o altitudine de 2.200 de metri în masivul Parâng, adăpost sau sprijin  în caz de nevoie pentru drumeţii osteniţi, sprijinirea construcţiilor mănăstirilor ortodoxe de la Câmpu lui Neag şi Groapa Seacă şi a bisericilor ortodoxe şi greco-catolice din Petroşani, Uricani, ajutorarea azilului de bătrâni din Lonea, dotarea cu televizoare a secţiei medicale TBC din Valea Jiului. De asemenea s-a implicat în educarea tinerei generaţii, sponsorizând elevii basarabeni ce urmau cursurile Coegiului Economic Hermes Petroşani, a îndrumat profesional studenţi ai Universităţii din Petroşani care au urmat practica la biroul său notarial, încercând ca prin  atitudine  şi nivel de cunoştinţe să contribuie la o mai bună pregătire şi orientare profesională a acestora”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

 

Totodată, notarul Nicolae Gherghin a sprijinit şi asociaţiile militare din Vaela Jiului.

 

Director de bancă

 

O a treia persoană care va deveni cetăţean de onoare al municipiului Petroşani este directorul unei unităţi bancare. Ion Chirigiu este directorul regional al unei bănci, însă printre calităţile sale se numără şi rolul activ în foarte multe organizaţii sociale, vocaţionale şi educaţionale.

 

Cu toţii vor primi aceste distincţii în cadrul manifestărilor care vor avea loc de Zilele municipiului Petroşani.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.