22 de noi salvatori mineri voluntari

Mai mulți lucrători ai sucursalelor miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au participat la un curs de formare pentru a deveni salvatori. Cursul a avut loc la PrestServ Petroșani, sucursală a Complexului Energetic Hunedoara, sub avizarea și coordonarea grupului de autorizare-salvare minieră din cadrul INSEMEX. 22 de mineri, electricieni, lăcătuși de la cele patru unități miniere din cadrul CEH au devenit salvatori mineri voluntari.

“Seria de instruire a avut loc sub avizarea și coordonarea grupului de autorizare-salvare minieră din cadrul INSEMEX, condus de domnul dr. ing. Daniel Pupăzan. INSEMEX Petroșani este organismul care eliberază autorizațiile de salvatori. În această serie au fost formați 22 de salvatori mineri voluntari. Aceștia sunt încadrați la locurile de muncă pe posturi de lăcătuși, electricieni, mineri, dar vor fi și salvatori voluntari”, a declarat Gheorghe Mununar, directorul sucursalei PrestServ Petroșani, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Salvatori profesioniști sunt doar cei care activează în cadrul PrestServ Petroșani. Pot deveni salvatori profesioniști și persoanele care au cursul, însă au de îndeplinit mai multe condiții.

“Și salvatorii voluntari pot deveni profesioniști, dar trebuie să activeze cel puțin 3 ani ca salvatori voluntari, să se remarce în acțiunile de salvare, iar apoi dacă sunt încadrați la PrestServ devin salvatori profesioniști. În Codul Ocupațiilor din România există poziția de salvator miner profesionist doar la PrestServ Petroșani. La mină, aceștia nu au statut de salvator miner profesionist”, a mai subliniat sursa citată.

La PrestServ mai sunt 13 salvatori mineri profesioniști, în timp ce la unitățile miniere Valea Jiului, atât CEH cât și SNIMVJ sunt undeva la 250 de salvatori mineri voluntari. În funcție de ce îi rezervă viitorul mineritului din Valea Jiului vor mai putea fi formați noi salvatori mineri voluntari.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.