.Index Actualitate Turism

4 salvamontiști la peste 3000 de turiști

Cele două stațiuni montane Parâng și Straja sunt frecventate de mii de turiști la fiecare sfârșit de săptămână. Spre exemplu, în Parâng au fost la sfârșitul săptămânii trecute peste 1000 de turiști, în timp ce în Straja numărul acestora a trecut de 2000. În tot acest timp, în cele două stațiuni montane există doar 4 salvatori cu contracte de muncă.

Parâng – diamantul neșlefuit cu 1 salvamontist

Parângul este cea mai veche stațiune montană din Valea Jiului. Un salvamontist angajat, 10 voluntari. Un singur salvamontist este angajat cu carte de muncă, iar ceilalţi 10 fac muncă de voluntariat. Formatia Salvamont Petrosani are o activitate de mai bine de 35 de ani , fiind fondata printre primele echipe de salvare montana din tara. Serviciul Public Salvamont Petrosani isi desfasoara activitatea in zona muntilor Parang-Sureanu ,zona fiind delimitata de Valea Polatistei, Vf. Parangul Mare, linia crestei pana la Coasta lui Rus, Pasul Groapa Seaca, Vf. Capra, Vf. lui Petru, Vf . Surean pana pe Valea Streiului, acoperind o suprafata de aproximativ 75.000 ha. Potrivit Consiliului Județean Hunedoara, în Parâng sunt 11 salvamontiști, din care 10 fac muncă de voluntariat.

“Formaţia  Petrosani, zona de actiune Parang, parte din Șureanu Gradiste. Iarna (2 salvatori /zi – în timpul săptămânii), (4 salvatori /zi – în weekend), vara (2 salvatori / zi în weekend). 11 salvatori montani atestati –  1 angajat cu carte de muncă, 10 cu contracte de colaborare”, arată raportul CJH.

Straja – 3 salvamontiști cu contracte de muncă

Straja a devenit atracția principală a turismului de iarnă din Valea Jiului. în fiecare weekend, în stațiunea montană sunt peste 2000 de turiști. La siguranța lor veghează 3 salvamontiști cu contracte de muncă. Restul de 14 fac voluntariat.

“Formaţia  Lupeni – zona de actiune Straja – Vâlcan, parte din zona centrală Retezat. Puncte de permanenta: Refugiu Straja (toata perioada – 12 luni ): iarna (7 salvatori /zi), vara (2 salvatori / zi). 17 salvatori montani atestati:  3 angajati cu carte de munca,  14 cu contracte de colaborare”, arată același raport.

In cadrul Serviciului Public Judeţean activează un număr de 62 de salvatori montani atestaţi – activi, 17 fiind angajaţi cu contract de muncă, ceilalţi fiind voluntari cu contracte de colaborare.    In echipa salvaspeo activează 15 salvatori atestati, voluntari cu contracte de colaborare.

“Trebuie să reamintim că activitatea unui salvator montan nu se rezumă doar la salvarea montană, ea este mult mai complexă şi anume: patrulare, permanenţă la punctele Salvamont, întreţinere şi remarcări de trasee, reparaţii refugii şi podeţe şi prevenire, fiind astfel deserviți prin activitatea noastră un numar de aproximativ 85 000 de turiști anual. După cum se observă şi din cazuistică cel mai mare număr de accidente se produc pe pârtiile de schi, în cazul nostru: Straja, unde, datorită aglomerării suprafeţei schiabile, se produc majoritatea accidentelor şi unde ar trebui să ne concentrăm eforturile pe viitor împreuna cu proprietarii de pârtie pentru prevenirea  accidentelor”, mai arată raportul CJH.

 

Monika BACIU

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.