7 ani de procese pentru o soluție amiabilă. Dacă în basme, cifra șapte este considerată a fi una magică, pentru municipalitatea de la Petroșani cifra 7 reprezintă numărul de ani în care s-a judecat un litigiu. 7 ani a durat procesul cu Romsilva pentru scoaterea din fondul forestier a unui teren în suprafață de 46 de hectare pentru continuarea lucrărilor la dezvoltarea domeniului schiabil Parâng. După 7 ani, instanța de la Alba vine cu o soluție surprizătoare. Lasă cele două părți, respectiv Primăria Petroșani și Romsilva, să se înțeleagă pe cale amiabilă.
“Instanţa pune în discuție posibilitatea soluţionării pe cale amiabilă a prezentului litigiu având în vedere concluziile raportului de expertiză şi dezlegarea ICCJ prin decizia de casare. Acordă termen intermediar la data de 22 februarie 2017 pentru lămurirea conflictului pe cale amiabilă”, arată soluția Curții de Apel Alba Iulia.
Proces început în 2012
Procesul dintre cele două părți a debutat în anul 2012 la Curtea de Apel Alba Iulia. La judecarea cauzei pe fond, după șase înfățișări, instanța a dat câștig de cauză municipalității de la Petroșani.
“Admite excepţia inadmisibilităţii petitului privind anularea adresei nr. 23547/VS/10.05.2012. Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Municipiul Petroşani, prin primar cu sediul în Petroşani, str. 1 Decembrie 1918, nr. 93, jud. Hunedoara în contradictoriu cu pârâta Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA SA cu sediul în Bucureşti, str. Petricani, nr. 9A, sector 2 şi în consecinţă: Obligă pârâta să emită avizul pentru scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, prin transfer din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a reclamantului, a suprafeţelor de teren destinate realizării pârtiilor pentru practicarea schiului, precum şi realizării instalaţiilor de transport pe cablu aferente acestora, necesare pentru executarea proiectului ,,Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng””, arăta soluția Curții de Apel Alba Iulia din data de 29 noiembrie 2012.
În 30 septembrie 2013, litigiul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Romsilva a atacat decizia Curții de Apel Alba Iulia la Curtea Supremă. O soluție în dosar a fost dată în 8 octombrie 2014. La acel moment, Curtea Supremă a casat soluția instanței de la Alba și a trimis dosarul spre rejudecare.
“Admite recursul declarat de Regia Naţională de Pădurilor – Romsilva împotriva sentinţei nr. 396 din 29 noiembrie 2012 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentinţa atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Irevocabilă”, arată soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție din data de 8 octombrie 2014.
O lună mai târziu, în data de 29 noiembrie 2014, dosarul s-a reîntors la Curtea de Apel Alba Iulia pentru rejudecare. A fost nevoie de încă trei ani pentru lămurirea părților. S-au realizat expertize, contraexpertize, a fost suspendată cauza și repusă pe rol. Până săptămâna aceasta s-au derulat actele dintre cele două părți, Romsilva și Primăria Petroșani. Asta pentru ca instanța să le dea posibilitatea celor două părți să rezolve pe cale amiabilă litigiul.
De scoaterea din fondul forestier a celor 46 de hectare de teren depinde continuarea lucrărilor de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng.
Monika BACIU