O micuță locomotivă cu aburi a făcut deliciul petroșănenilor
Plimbare cu locomotiva cu abur în centrul municipiului Petroșani. ToțI cei care s-au aflat duminică după-amiază în Parcul Central Carol Schretter din Petroșani au avut ocazia să se plimbe, preț de câteva minute, cu o locomotivă cu abur. Locomotiva cu abur, construită la scara 1:10 a făcut deliciul petroșănenilor. Creatorul acesteia este dr. ing. Alexandru Skroban, care a lucrat timp de 2 ani la realizarea acesteia. Alexandru Skroban a fost șeful Secției de Proiectări din cadrul CEPROM.
“A fost o pasiune din tinerețe. am lucrat doi ani, cam cinci ore pe zi. Am fost șeful secției de proiectări în cadrul CEPROM-ului. 40 de ani am lucrat acolo. Sunt născut în Sibiu șI crescut aici din clasa a IV-a. Unii citesc, alții se plimbă, eu am făcut asta. Fiecare om cu păsărica lui”, ne-a povestit dr. ing. Alexandru Skroban, “tatăl” locomotivei cu abur.
Alexandru Skroban și-a transformat garajul din curtea casei în atelier. Piesele nu au fost ușor de găsit. “Părintele” locomotivei a apelat la ajutorul societăților comerciale din zonă.
“Ca bani, a trebuit să cerșesc materiale. Asta e problema că nu găsești materiale. Am fost cu cerșitul pe la întreprinderile private, “dă-mi o țeavă, dă-mi o bucată de bronz”. Nu ne-a trebuit mult, dar dacă vroiam să cumpărăm o țeavă de 20 de cm trebuia să cumpărăm 6 metri, că numai așa s-au vândut. Are autonomie un kilometru la o încărcare, 8 litri de apă și un kilogram de cărbune. Locomotiva are o greutate de 110 kg șI poate susține 200 de kg. Garajul de acasă l-am transformat în atelier șI acolo lucrez”, a mai spus dr. ing. Alexandru Skroban.
Alături de bărbat a fost soția acestuia, Paraschiva, care i-a stat alături în cei 54 de ani de căsnicie și i-a susținut proiectele. Femeia ne povestește, că soțul său a realizat chiar și o rulotă cu ajutorul căreia s-au plimba în concedii pe bătrânul contintent.
“A lucrat aproape doi ani, mult timp. Ne-am bucurat când am văzut că a terminat-o. Anul trecut a fost gata, în aprilie. Ne-am plimbat cu ea în curte. Traseul acesta are 60 de metri, dar la noi în curte nu încape tot. Soțul a lucrat în proiectări la utilaje miniere. A făcut și o rulotă în 1979, ne-am dus în concediu cu ea. Cu rulota am fost și în străinătate”, ne-a spus Paraschiva Skroban, soția lui Alexandru Skroban.
Locomotiva cu aburi tip 131 a fost expusă in parcul central Carol Schretter din Petroșani. Pe o lungime a căii ferate de 60 de metri, copiii s-au plimbat preț de câteva clipe cu locomotiva.
“Bucuria si satisfactia mea nu poate fi explicata in cuvinte. Sigur, copii care s-au plimbat cu mine, nu ma vor uita niciodata. Rezultatul muncii mele de doi ani”, a scris pe Facebook, dr. ing. Alexandru Skroban, după terminarea evenimentului.
Edilii din Petroșani spun că dacă Alexandru Skroban vrea să doneze locomotiva, aceasta își va găsi un loc binemeritat și la Muzeul Mineritului din Petroșani.
“Domnul Skroban vrea să doneze locomotiva la muzeul din București sau din Arad, dacă să vrea să o doneze la Muzeul Mineritului, noi o să fim de acord”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Locomotiva cu aburi realizată de dr. ing. Alexandru Skroban este unică în Europa. Aceasta funcționează cu un kilogram de huilă, opt litri de apă și are o autonomie de o oră. Micuța locomotivă se plimbă pe șinele de 60 de metri cu o viteză de 10 km/h.
Monika BACIU