Președintele Comisiei pentru industrii și servicii, Iulian Iancu (PSD) a avut o altercație cu Cristina Prună (USR) pe marginea accidentelor de muncă din subteranul Văii Jiului. Cristina Prună a vrut să afle de la Anton Anton, ministrul Energiei, care sunt planurile în ceea ce privește huila din Valea Jiului, făcând însă referire la gravele accidente de muncă de la finalul anului trecut.
“Mulțumesc frumos pentru atenția pe care o acordați doamnelor. Domnule ministru candidat, o să reiau subiectul pieței gazelor naturale. Poziția dvs. în ceea ce privește interconectarea României la sistemul european de transport al gazelor naturale, mă refer aici la gazoductul BRUA, și reiau și eu aceeași întrebare: veți susține forma Ordonanței 64 care a venit de la Senat în Camera Deputaților, cum vedeți forma acestei ordonanțe? Ați menționat cărbunele și faptul că producția de huilă trebuie menținută, pe de altă parte, starea minelor este foarte precară și aș vrea să vă întreb ce planuri aveți în acest sens în ceea ce privește condițiile tehnologice și evitarea accidentelor în mină, știm foarte bine că-n ultimele trei luni au fost foarte multe decese în rândul oamenilor care lucrează în mină, a minerilor”, a spus Cristina Prună în cadrul comisiei.
Președintele Comisie s-a atacat, iar Iulian Iancu crede că se folosesc termeni prea duri pentru a descrie accidentele miniere.
“Aș vrea să vă rog, când luăm cuvântul, să nu folosim termeni atât de gravi și de generali precum ”au fost foarte multe decese în ultimele trei luni în sectorul minier”. Poate ne spuneți câte și unde că… sau în ce țară, poate în sectorul minier în general, în lume”, a replicat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii.
“Cred că chiar și un deces sau moartea unui miner este foarte gravă”, a replicat Cristina Prună.
Contrele dintre cei doi au continuat în comisie.
“Unul… sau foarte multe? Le cerem candidaților să fie riguroși și suntem foarte exigenți dar noi spunem ”foarte multe decese în ultimele luni””, a ținut să completeze președintele Comisiei, Iulian Iancu (PSD).
“Pentru anul 2017 sunt foarte multe decese, chiar și moartea unuia sau a trei-patru oameni…”, i-a replicat, din nou, deputatul USR, Cristina Prună.
Cristina Prună nu este străină de situația mineritului. Deputatul USR chiar a fost în subteranul minei Lupeni, la scurt timp de la producerea accidentului în urma căruia 3 mineri și-au pierdut viața.
Scuze publice
Reprezentanții formațiunii România 100 îi cer lui Iulian Iancu să prezinte scuze familiilor minerilor care și-au pierdut viața în accidentele de muncă.
“Îi recomandăm domnului Iulian Iancu să își ceară scuze de urgență familiilor îndoliate ale românilor care au murit în accidente miniere în ultimele luni și să ia toate măsurile necesare, în comisia parlamentară pe care o conduce, ca siguranța minerilor să fie o prioritate a guvernului și coaliției PSD-ALDE”, arată Platforma România 100.
În România în ultimele 6 luni au avut loc 5 decese ale minerilor în subteran.
Monika BACIU
Pe aceeași temă: