Universitatea Petroșani, parteneriat cu Universitatea St. Ivan Rilski din Sofia. Universitatea Petroșani va relua parteneriatul cu Universitatea St. Ivan Rilski din Sofia, Bulgaria. În trecut, între cele două instituții de învățământ superior din Europa a existat un parteneriat de colaborare, însă din diferite motive acesta nu a mai continuat. Acum, după ani de zile, conducerea Universității din Petroșani vrea să reînoade pactul de colaborare. Între cele două instituții de învățământ superior există puncte comune, ambele fiind specializate în domeniul minier.
“La Sofia am fost la Universitatea St. Ivan Rilski. Este o universitate cu care noi am mai avut parteneriate, este o universitate care are facultatea de mine și facultatea de geologie. Aici sunt asemănările dintre cele două universități, universitate cu care o perioadă nu am mai colaborat, dar care are o serie de atuuri și dorim să reluăm colaborările la alt nivel, în primul rând în ceea ce înseamnă schimburile în cadrul programelor ERASMUS+ și de cadre didactice și studenți la programele de cercetare europene, participarea la simpozioanele științifice și publicarea de lucrări științifice”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.
Universitatea din Sofia este sprijinită financiar de companiile bulgărești care exploatează resursele naturale. În schimb, în ceea ce privește Universitatea din Petroșani acest lucru nu se întâmplă acum, însă reprezentanții instituției de învățământ superior își propun să atragă astfel de finanțări.
“Universitatea St. Ivan Rilski din Sofia are un sprijin al unui consorțiu format din firmele care exploatează zăcăminte în Bulgaria, toate sunt private și ei susțin și oferă burse și premii studenților care sunt viitorii lor specialiști. Atunci, o idee de acest gen, deși majoritatea firmelor care exploatează resursele minerale sunt de stat, poate găsim soluții în așa fel încât cele care au profit să poată sprijini activitatea de pregătire a specialiștilor care se vor îndrepta spre firmele respective”, a mai spus sursa citată.
Potrivit conducerii Universității Petroșani pe piața forței de muncă din România se simte lipsa inginerilor minieri.
“Noi ne străduim să formăm specialiști pentru România, în primul rând, dar șI pentru întreaga Europă sau pentru alte continente pentru că învățământul minier trebuie să fie la nivelul cerințelor mondiale. Deși avem cam puține mine subterane de cărbuni, avem în schimb exploatări de cupru, mine de sare, alte zăcăminte și putem efectua și alte activități practice nu numai teoretice, astfel încât specialiștii noștri să fie bine pregătiți. Căutăm să atragem studenți în acest domeniu al ingineriei miniere pentru că deja se simte o lipsă acută pe plan național de asemenea specialiști. Specialiștii noștri sunt căutați și afară”, a mai precizat rectorul Universității din Petroșani.
În schimb, Universitatea din Petroșani are încheiat un protocol cu Complexul Energetic Oltenia care acordă burse de studiu studenților gorjeni care aleg Universitatea din Petroșani.
“Avem un parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia, este un parteneriat general șI acum căutăm soluții să vedem măsura în care CEO poate acorda burse pentru studenții care provin din zona Gorjului. Să vină încoace cu burse oferite de CEO, cu condiția ca după absolvire să stea o perioadă de timp să activeze în cadrul acestui complex”, a mai spus Radu Sorin Mihai.
În trecut, și companiile miniere din Valea Jiului, însă din cauza problemelor actuale, astfel de burse nu se mai acordă. În schimb, studenții Universității din Petroșani pot efectua stagii de practică la companiile miniere.
Monika BACIU