Cum renaște Lupeniul cu ajutorul turismului. Ani la rând s-a vorbit de turism ca fiind alternativă la minerit. Abia acum, la Lupeni începe să funcționeze acest plan. Straja aduce venituri importante la bugetul local al municipiului Lupeni. Edilii se gândesc să transforme toată localitatea într-una turistică. Pentru împlinirea acestui deziderat sunt necesare fonduri. Există posibilitatea accesării unor fonduri europene, dar și fonduri guvernamentale.
”Din punctul meu de vedere, stațiunea Straja este o perlă nu numai a Văii Jiului și toți care au fost în Straja s-au simțit foarte bine. Avem pârtii foarte bine întreținute, avem un peisaj deosebit, oameni primitori, avem prețuri destul de mici comparativ cu celelalte stațiuni din țară. Noi am încercat să ținem prețurile cât mai jos cu putință și cred că în mare parte am reușit. Sunt foarte mulți turiști care vin în Straja, cred că sunt sute de mii, dacă ne gîndim că doar într-o zi de sâmbătă sunt peste 5.000 de turiști. Acest lucru ne dă speranță pentru viitor, ne dă speranță că poate vom reuși să avem un oraș atât de frumos, atât de bine întreținut, încât să avem stațiunea Lupeni, nu stațiunea Straja. Acest lucru ni-l dorim și, împreună cu Uniunea Europeană să găsim acele axe de finanțare specifice Văii Jiului în acest sens”, a declarat primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță.
Lupeniul este un oraș care s-a dezvoltat, în principal, datorită industriei miniere. Istoria noastră și viața noastră de zi cu zi, în ultimele două secole, au gravitat în jurul mineritului. Acum, sectorul minier este în restrângere, dar comunitatea locală caută noi soluții de dezvoltare. Pentru tot mai mulți oameni, Lupeniul a devenit sinonim cu turismul de calitate pe care fiecare caută să îl construiască în stațiunea turistică Straja.