„Şobolanii sunt prietenii noştri”. Asta spun minerii care intră zi de zi în adâncurile pământului pentru a scoate aurului negru. Este grea munca de miner, însă s-au obişnuit cu condiţiile de muncă care nu prezintă nicio siguranţă. Intră în mină, dar nu ştiu dacă vor ieşi. Cu toţii au prieteni comuni. Sunt şobolanii care atunci când mişună prin picioarele lor dau o stare de siguranţă având. Când şobolanii nu sunt se ştie că este metan.
“Şobolanii sunt prietenii noştri. Ne-am obişnuit cu ei. Când fug şobolanii ştim că sunt probleme, adică este metan şi atunci ne luăm măsuri de siguranţă. E grea viaţa de miner. Nu avem cu ce lucra, condiţiile sunt învechite, de acum 30 de ani. Dacă un fost miner ar intra în subteran acum s-ar speria. Noi nu mai avem speranţe de mai bine”, spune un miner.
Şi speranţe de mai bine nu prea sunt. Fosta conducere a Complexului Energetic Hunedoara a demarat procedurile de retehnologizare a minelor, însă toate au fost făcute după ureche. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, spune că nu ştie pe ce bază s-a stabilit care sunt minele viabile şi care nu, care ar trebui retehnologizate şi care nu.
“NU ştiu cum am putea retehnologiza nişte mine a căror caracteristică duce la imposibilitatea de a face o retehnologizare comparabilă cu a celor din vest. Nu am prea înţeles foarte clar care a fost criteriul când s-a âu departajat minele viabile de cele neviabile. Unele pot fi retehnologizate, iar altele nu au altă variantă decât să lucreze la ele tot pe tehnologii de acum 30 de ani. E o idee a preşedintelui Consiliului de Administraţie e îndrăzneaţă, dar trebuie studiat să vedem ce putem face”, a declarat, la Petroşani, Andrei Gerea, ministrul Energiei.
Licitaţia pentru retehnologizarea unităţilor miniere a avut o valoare de 65 de milioane de euro. Aceasta a fost demarată în timpul foştilor conducători ai Complexului Energetic Hunedoara. Tot fosta conducere a CEH a alocat suma de 450 de mii de lei pentru studiile de fezabilitate în vederea retehnologizării unităţilor miniere.
Monika BACIU