Sindicatul Muntele, demersuri pentru CEH. Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN și Sindicatul Muntele solicită implicarea Prim-ministrului României pentru stabilirea unui program de acțiuni ca răspuns la situația complicată în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH) și implicit, minerii din Valea Jiului.
Președintele Sindicatului Muntele, domnul Darius Cîmpean, s-a întâlnit cu Secretarul General al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN pentru a prezenta problemele cu care se confruntă colegii noștri din industria minieră carboniferă și pentru a solicita președintelui Confederației, domnul Ion Popescu, să susțină pe lângă Guvernul României, propunerile minerilor din Complexul Energetic Hunedoara.
Adresa transmisă în urma acestei întâlniri:
Domnului LUDOVIC ORBAN Prim-Ministru al României
Stimate domnule prim ministru,
Complexul Energetic Hunedoara are o situație complicată datorată, atât unor evoluții nefavorabile din ultimele decenii în industria minieră carboniferă din România, cât și politicilor europene privind clima și energia adoptate în contextul Acordului de la Paris ratificat de Uniunea Europeană la data de 5 octombrie 2016.
În ultimele luni, la toate aceste probleme s-au adăugat consecințele nefavorabile pentru CEH induse de criza COVID 19 și de inundațiile de pe râul Jiu din data de 26 iunie 2020 care au afectat grav mina Lupeni.
Exploatarea Minieră Lupeni este inundată și acum, ceea ce conduce la o pierdere zilnică de aproximativ 1000 de tone de cărbune/zi și deci mai puțină energie vândută pe piață, fără ca Statul Român să fi demarat procedurile pentru compensarea acestor pierderi cu un ajutor echivalent pentru această situație extraordinară de forță majoră.
Săptămâna trecută, au apărut și primele semne de nemulțumire privind situația actuală, în condițiile în care, problemele CEH se răsfrâng asupra posibilității acestei companii de a respecta Contractul Colectiv de Muncă. Liderul de sindicat de la Mina Lupeni, domnul Marian Iriza, a protest în subteran, joi 30 iunie 2020, pentru neacordarea de mai bine de 4 luni a unor drepturi din CCM: tichetele de masă, ajutorul pentru încălzire, deconturi de transport și decontul de bilete de odihnă.
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, domnul Virgil Popescu, a fost informat periodic cu privire la situația CEH de către Președintele Sindicatului „Muntele”, domnul Darius Cîmpean, ultima reuniune de coordonare desfășurându-se luni, 3 august 2020.
Confederația Sindicală Națională MERIDIAN, împreună cu Sindicatul „Muntele”, organizație reprezentativă la nivelul CEH, solicită intervenția primului ministru al României pentru rezolvarea următoarelor probleme, în ordinea priorităților prezentate mai jos:
Adoptarea în luna august la nivelul Guvernului României, a Memorandumului prin care minele Lupeni și Lonea vor funcționa conform studiului făcut de Institutul de Cercetări Miniere Polonez GIG, la indicația Comisiei Europene, în care se arată că cele 2 exploatări miniere trebuie să funcționeze încă 6 ani cu producție pentru punerea în siguranță a rezervelor deschise de la cele 2 exploatări, de la momentul finalizării studiului (februarie 2019);
Realizarea rapidă a Complexului Energetic Valea Jiului care să cuprindă cele 4 mine (Lupeni și Lonea cu ajutor de stat, Livezeni și Vulcan fără ajutor de stat), Sucursala Prest Serv precum și Termocentrala Paroșeni, în cadrul căreia să se realizeze un grup pe gaz pe lângă cel pe cărbune și o microhidrocentrală având în vedere barajul de pe pârâul Baleia din masivul Vulcan. Pentru aceasta sunt necesare demararea rapidă a studiilor de fezabilitate, precum și identificarea surselor de finanțare pentru finalizarea acestor obiective de investiții (grup pe gaz și microhidrocentrală);
Adoptarea până la sfârșitul anului a Legii Minelor care în momentul de față este blocată. Această lege trebuie să cuprindă obligatoriu conceptul de conservare a minelor pe o perioadă de cel puțin 15 ani din momentul opririi activității. Este foarte important ca acest act normativ să precizeze clar sursele de finanțare pentru conservarea minelor;
Demararea discuțiilor cu toate părțile implicate și interesate în scopul fundamentării și aprobării Strategiei energetice la nivel național, în care să fie cuprinse elemente clare cu privire la evoluția și modul de funcționare al fiecărei entități energetice din cadrul sistemului energetic național;
Acordarea rapidă a despăgubirilor ce au rezultat în urma evaluării realizate la E.M. Lupeni de către conducerea CEH și care sunt de aproximativ 7 milioane de lei, pentru acoperirea pagubelor produse prin inundarea minei și infiltrarea unei mari cantități de apă din albia Jiului, în galeriile subterane ale minei Lupeni;
Respectarea Contractului Colectiv de Muncă de la nivelul CEH prin efectuarea plăților restante pentru angajații din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Sperăm ca toate aceste aspecte să le putem discuta joi, la Petroșani, la sediul CEH, cu Președintele Sindicatului “Muntele” și cu conducerea CEH sau în alt cadru pe care-l decideți dumneavoastră.
Cu deosebită considerație,
Ion Popescu,
Președintele Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN