Fără şpagă nu eşti băgat în seamă. Cel puţin asta spun cei care au fost nevoiţi, nu odată să dea mită. Aici este vorba de medici, primari, poliţişti sau alte categorii de funcţionari. Şpaga funcţionează în judeţul Hunedoara, iar fenomenul este imposibil de eradicat. Piaţadespagă este un proiect online unde poate fi consultat mercurialul la nivelul ţării.
100 de lei, fondul clasei
De ceva timp, fondul clasei este ilegal. Astfel, cei care au fost nevoiţi să achite acest fond al clasei au ţinut să bifeze acest lucru ca fiind şpagă. Potrivit piaţadespaga, banii au fost solicitaţi la Colegiul Naţional de Informatică Carmen Sylva din Petroşani.
100 de euro, mită pentru locuinţă
Mita merge mai departe şi ajunge în administraţia publică. Viceprimarul municipiului Lupeni este “îmbulinat”, pe piatadespagă, cum că ar fi luat mită 100 de euro pentru repartizarea unei locuinţe. Acest lucru se întâmpla în anul 2012.
Mercurialul creşte odată ce ajungem la capitala de reşedinţă a judeţului. Potrivit site-ului care contabilizează şpăgile, 4000 de euro au fost daţi mită pentru a executa lucrari la o casa de vacanta. Sumele cresc în funcţie de contracte. Astfel, potrivit aceluiaşi site, în anul 2014, 15.000 de euro au fost daţi spagă la o instituţie publică, mai exact la Consiliul Judeţean Hunedoara pentru atribuirea unui contract de lucrari.
Potrivit paginii, jueţul Hunedoara este fruntaş la nivelul şpagilor, media de aici fiind de peste 2000 de euro, în timp ce Satu Mare este la polul opus cu o medie de 66 de euro.
Spagă între 100 de lei şi 15.000 de euro. De la fondul clasei până la mită pentru repartizarea unei locuinţe sau mici atenţii la medici, toate acestea pot fi consemnate online. După revolta medicilor se propune legiferarea şpăgii.
Victor Ponta a anunţat marţi, după negocierile cu sindicatele din sănătate, că trebuie făcută o lege care să arate clar că aceste contribuţii suplimentare pe care pacienţii vor să le dea medicilor sunt legale în cazul în care întrunesc simultan 3 condiţii: nu sunt condiţionate de medic, sunt după încheierea actului medical şi sunt declarate, aşa încât să fie şi fiscalizate
Orice român poate intra şi raporta pe piatadespaga.ro unde a dat şi unde nu a fost nevoit să dea mită, contribuind la transparentizarea pieţei şpăgilor din România.
Niciunul dintre denunţătorii online nu este verificat pentru a se stabili veridicitatea vorbelor sale.
Monika BACIU