Aprindere de metan în subteran şi oameni blocaţi. Toate acestea au făcut obiectele unei simulări de intervenţie care a avut loc astăzi, în cadrul celei de-a opta ediţii a concursului de salvare minieră. Şapte echipe de salvatori minieri de la unităţile miniere din Valea Jiului s-au aliniat la start.
“Prin simularea de astăzi am încercat să punem în mediul virtual o situaţie similară a ceea ce s-ar putea întâmpla în subteran. Două echipe de salvare lucrau la lichidarea unui fenomen de autoaprindere în subteran, la un moment dat datorită concentraţiilor de gaz metan şi datorită erupţiei de material autoîncălzit din masiv a fost o aprindere de metan şi a surprins echipele de salvare. Echipa de salvare formată are sarcina de a găsi victimele, de a le salva şi de a le scoate la suprafaţă. Ce am simulat noi aici e o situaţie care s-a întâlnit şi poate să apară oricând în activitatea noastră de salvare”, a declarat Gheorghe Mununar Sef Statie SALVAMIN Petrosani.
Salvatorii minieri nu intervin doar la salvarea de vieţi omeneşti. Aceştia au şi alte activităţi.
“Una dintre sarcinile noastre este salvarea de vieţi omeneşti, dar altă sarcină este protejarea patrimoniului subunităţii. Pe primul loc este viaţa ortacilor noştri, după care şi patrimoniul. Noi trebuie să intervenim de câte ori putem să salvăm locurile de muncă, să salvăm zăcămintele şi pentru a avea de lucru. Noi lucrăm foarte mult şi la partea de prevenire a fenomenelor de autoaprindere, de apariţie autoîncălzire a masivelor. Ne pregătim şi în caz că avem evenimente cu victime să intervenim pentru că este vorba de viaţa oamenilor”, a mai precizat sursa citata.
Tot astăzi a avut loc şi confruntarea mecanicilor de la unităţile miniere. Aceştia au avut de verificat mai multe aparate.
Mâine, la INSEMEX va avea loc cea de-a doua etapă a concursului. Atunci se vor înfrunta salvatorii din ţară cu câştigătoarea probei de astăzi.
Monika BACIU