Viaţa într-un vagon. Lipsa locurilor de muncă şi perspectivele extrem de limitate din Valea Jiului duc la adevărate drame. Viaţa a doi petrileni din zona Jieţ descrie un tablou sumbru al sărăciei. Aceştia trăiesc de ani de zile într-un vagon, iar nimeni nu face nimic pentru ei. Nu au domiciliu, nu au adresă, nu au nimic. Le este groază de perioada rece care urmează. Soba, una mică nu le încălzeşte pereţii de metal acoperiţi cu rigips, iar de multe ori hornul improvizat se înfundă şi tot fumul le intră în casă.
“E un chin viata in acest vagon. Iarna e de groaza, vara traiesc cum mai traiesc, dar iarna si in canta am apa inghetata. Doua persoane stam aici, eu si sotul meu. Nu avem niciun venit, nu avem conditii deloc. Daca am avea posibilitate nu ne-ar da voie domnul primar sa construin si noi. Stam fara apa, fara curent. Daca nu imi dadea mama mea, ce faceam. Patronul de la magazin ne-a dat geamurule, nu i-a trebuit nimic pe ele. Soacra mea mi-a dat bani sa cumpar polistiren si rigips si in rest ne mai ajuta oamenii de aici si sotul meu lucreaza cu ziua”, ne spune Elena Luminiţa Mihalache, locatarul vagonului.
Femeia spune că a fost la primărie de nenumărate ori pentru a cere o locuinţă, însă răspunsul a fost acelaşi de fiecare dată. Nu este disponibil niciun apartament.
“Am fost la primarie, mi-au zis sa caut o locuinta si cand gasesc sa ma duc la el. Eu am gasit ceva prin cap de linie cu datorii, nu mi-a convenit ca nu am bani. Daca ne dadea un loc de munca la amandoi poate o luam, dar asa ce sa fac”, ne mai spune femeia.
“Nu cunosc cazul, dar in mod normal ar trebui sa vina la primarie sa faca o cerere pentru a solicita un spatiu din fondul locativ al primariei. Nu avem locuinte, dar asta e o prima procedura. Daca e o situatie de urgenta sau daca in conditiile legii e prioritar atunci putem sa dam prima locuinta care se elibereaza. Daca au prioritate prin lege, daca au persoane cu handicap”, a declarat Vasile Jurca, viceprimarul oraşului Petrila.
Nici ajutor pentru încălzire
Locatarii vagonului încearcă să obţină fonduri pentru încălzirea locuinţei, însă nici acest lucru nu este posibil pentru că aceşti oameni nu au domiciliu. Vagonul le este casă, însă nu poate fi trecut pe adresa de buletin.
“O sa merg la primar si o sa incerc sa vad sa imi dea bani de lemne ca am auzit ca se dar, dar eu nu stiu cum sa fac pentru ca nu am mutatie, nu am nimic. De aproape patru ani de zile stam aici, dar nu m-a bagat nimeni in seama. Cand vine iarna noi nu avem un loc de munca, nici macar un leu venit, nimic”, mai spune Luminiţa Mihalache.
Edilii locali de la Petrila spun că prima condiţie pentru obţinerea ajutoarelor de încălzire este depunerea la dosar a actelor, iar aici trebuie specificat şi domiciliul.
“Daca stau intr-un vagon nu au adresa, nu au acte si atunci nu se pot intocmi acte de identitate. Neavand domiciliu nu pot. Dosarul pentru obtinerea ajutorului de incalzire are niste acte care stau la baza si unul dintre ele e domiciliul”, a mai subliniat viceprimarul.
Familia trăieşte la limita subzistenţei. Condiiţiile de igienă sunt minime, iar cele de trai aproape inexistente.
Monika BACIU