Petroşani – minerit şi turism, potenţial maxim de dezvoltare
Municipiul Petroşani este înzestrat cu bogăţii naturale nedezvoltate la adevărata lor valoare. Localitatea se bazează încă pe minerit şi pentru viitor mizează pe turism pentru dezvoltare. În acest timp, două localităţi din două ţări europene diferite au doar o singură ramură, însă valorificată la potenţial maxim. Bansko din Bulgaria localitate înfrăţită cu municipiul Petroşani atrage annual 700.000 de turişti în staţiunile montane, în timp ce Psary din Polonia a fost cândva o importantă zonă minieră, iar în prezent au loc alte activităţi idenpendente de industria extractivă.
Psary, Polonia – fără minerit
Localitatea Psary din Polonia s-a bazat pe minerit. Numai că la ei activitatea minieră s-a închis definitiv, iar locuitorii au fost nevoiţi să îşi găsească alte locuri de muncă. Chiar şi aşa edilii nu se plâng şi spun că micuţa lor localitate, cu 12 mii de locuitori, este într-o continuă expansiune.
“Este pentru prima dată când vin în România, nu am mai fost aici, sunt foarte încântat şi nerăbdător să aflu mai multe despre Românai, dar şi Petroşani. Ştiu doar din ce am citit pe Wikipedia. Psary este o comunitată rurală care are 12.000 de locuitori. Numărul locuitorilor este în creştere deoarece Psary este prima localitate rurală lângă cea una din cele mai mari oraşe. Aproape două milioane de oameni locuiesc acolo, iar mulţi vor să vină la noi şi să locuiască în Psary. Şi noi avem probleme comune. Psary este localizat într-o zonă care odată era una din cele mai mari zone miniere din Polonia. Foarte mulţi oameni au lucrat în industria minieră, iar acum nu mai avem nicio mină de cărbune în zona noastră, iar oamenii au trebuit să îşi găsească alte locuri de muncă. Suntem un oraş deschis la cooperări pentru diferite proiecte europene”, a spus Tomasz Sadton, primarul din Psary, Polonia.
În Psary numărul locuitorilor este în continuă creştere. Astfel, în anul 2010 peste 260 de persoane s-au mutat în Psary, iar în 2011 alţii 331 de cetăţeni s-au mutat în micuţa localitate poloneză.
Bansko, Bulgaria – excelenţă în turism
Localitatea Bansko din Bulgaria este cunoscută la nivel european pentru turism. Cu o populaţie de aproximativ 10.000 locuitori, este una dintre cele mai moderne staţiuni de schi din Bulgaria. Oraşul se află situat în apropierea râului Glazane (afluent al râului Mesta), în partea nord-estică a piciorului Pirin, chiar sub cea mai înaltă şi mai frumoasă parte a acestuia, distanţa faţă de capitala Bulgariei, Sofia, fiind de 140 km iar faţă de Petroşani, de 400-450 km. Bansko se găseşte la o altitudine de 925 m, iar zona de schi se întinde între 2000-2600 m altitudine. Graţie facilităţilor excelente pentru schi şi pentru alte sporturi de iarnă, combinate cu arhitectura unică a oraşului, Bansko s-a transformat, de-a lungul anilor, într-una dintre destinaţiile favorite pentru schi şi snowboard din Europa.
Chiar noi, cei de la Petroşani am avut şi avem ca model de dezvoltare turistică localitatea din Bulgaria.
“Ne îndreptăm atenţia către turism şi cred că aici există o serie de similarităţi între cele două localităţi”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
Cei din Basko- Bulgaria, localitate înfrăţită cu municipiul Petroşani îşi cunosc autuurile şi spun au anual, staţiunile lor montane sunt vizitate de 700.000 de turişti.
“Este o plăcere să fim aici şi este a doua vizită la Petroşani. Bansko este mult mai mic decât al vostru, municipalitatea noastră este compusă din şase localităţi, iar locuitorii sunt în număr de 13.000, doar suntem foarte dezvolaţi în multe domenii. Avem aproape 700.000 de turişti anual. Avem o localitate mai mică care este faimoasă pentru resorturile spa, deoarece avem ape minerale. De asemenea, în Dubrinişte avem o staţiune de ski, mai mică decât Bansko, dar cu numeroase hoteluri. Zona noastră turistică este la un nivel foarte ridicat”, a declarat Aleksander Ivanov Matsurev, viceprimarul din Bansko, Bulgaria.
Astfel, municipiul Petroşani poate deveni o atracţie turistică de excelenţă precum Bansko, dar poate fi şi un centru pentru dezvoltarea unor afaceri.
Monika BACIU