Teatrul este, înainte de toate, un templu al culturii unde pe scenă binele se impune mereu. Așa caracterizează oficialii Consiliului Județean Hunedoara, Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petroșani. Teatrul din Petroșani a devenit un simbol cultural al Văii Jiului. Managerul Teatrului Dramatic ID Sîrbu, Nicoleta Bolcă, a reușit să ridice standardele culturale din Valea Jiului, iar eforturile acesteia sunt recunoscute de oficialii Consiliului Județean Hunedoara, în subordinea căruia se află edificiul.
“In prezent, edificiul Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, are un personal întinerit, găzduieşte şi oferă publicului din Petroşani şi nu numai un continuu dialog artistic şi o neaşteptată bucurie a spiritului. Trebuie să se ştie că în această „Vale a Plângerii” există teatru. În Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroşani au avut loc foarte multe transformări atât în ceea ce priveşte activitatea artistică, activitatea administrativă şi realizările economice”, spun cei de la Consiliul Județean Hunedoara.
Oficialii Consiliului Județean Hunedoara apreciază faptul că la Petroșani se pun în scenă șI piese de teatru pentru copii.
“Teatrul este, înainte de toate, un templu al culturii. Dincolo de dimensiunea sa spirituală, teatrul joacă un rol esenţial în procesul de educare şi instruire a tinerilor. Teatrul este un dascăl inspirat şi eficient: şlefuieşte personalităţi şi modelează caractere. Teatrul pentru copii oscilează între artă şi pedagogie. Cei mici au ocazia să cunoască pe scenă modele pozitive şi negative de viaţă. Lupta dintre Bine şi Rău, între spiritele înălţătoare şi forţele malefice, capătă, sub lumina magică a reflectoarelor, intensitate memorabilă şi forţă de persuasiune. Piesele pentru copii, dacă sunt scrise inspirat şi jucate cu pricepere, captează atenţia şi polarizează gândirea micilor spectatori. Participarea lor la spectacol se transformă în trăire autentică. Ei se solidarizează cu eroii pozitivi ai scenei, îi însoţesc în demersul lor benefic, nobil şi generos. Iar faţă de personajele negative simt o aversiune crescândă”, mai spun cei de la instituția județeană.
Pe scenă binele se impune mereu, spun cei de la Consiliul Județean, care subliniază că prin acest mod, copiii sunt educați cu dragoste pentru dreptate și adevăr.
“Pe scenă Binele se impune mereu. Şi odată cu el se impun anumite norme de conduită etică şi morală. De sub luminile rampei, mici spectatori ies încrezători în idealuri, în frumosul împins până la sublim, în dragostea pentru dreptate şi adevăr. Iată de ce consider că un spectacol de teatru pentru copii este o excelentă investiţie sufletească. Iar organizarea unui festival de teatru, sub genericul fascinant “Feţi Frumoşi, Zâne Bune şi Ilene Cosânzene” este un adăvărat regal pentru segmentul tânăr, în formare, al. societăţii noastre. Prima ediţie a acestui festival se va desfăşura pe scena Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroşani, care va fi gazda unor spectacole de excepţie, susţinute de formaţii profesioniste din toată ţara”, mai subliniază cei de la Consiliul Județean Hunedoara.
Partea financiară, importantă
Nici partea financiară nu a fost omisă. Numărul spectatorilor a crescut astfel încât toate premierele se joacă cu casa închisă. Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” are un număr de 108 abonați, asta înseamnă că la fiecare spectacol sunt prezente 216 persoane, restul locurilor fiind acoperite prin vânzări de bilete.
“În ceea ce privesc realizările economice anul acesta au fost depășite veniturile proprii prognozate. A crescut numărul spectatorilor datorită repertoriului variat. Teatrul, mai mult ca orice altă instituţie publică este o şcoală de înţelepciune practică, un îndreptar pentru viaţa civilă, o cheie sigură pentru cele mai tainice căi ale sufletului omenesc. Dacă nu distruge viciile, dacă nu le micşorează numărul, cel puţin ne face să le cunoaştem”, concluzionează oficialii instituției în subordinea căreia funcționează teatrul din Petroșani.
Zeci de premiere au avut loc anul trecut la Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petroșani și toate s-au jucat cu casa închisă.
Monika BACIU