Autoritățile locale de la Petrila par să fi găsit cloșca cu puii de aur. Edilii din Petrila au găsit, undeva într-o pușculiță dosită, circa 90 de miliarde de lei vechi pentru construirea unor hale de producție.
Liberalii nu au votat, dar proiectul a trecut
Proiectul a fost supus spre aprobarea consilierilor locali. Liberalii nu au votat pentru acest proiect de hotărâre. Cristian Oros, consilier local independent, s-a abținut de la vot, însă cum social-democrații au majoritatea în consiliul local, proiectul de hotărâre a trecut. Proiectul de hotărâre prevede aprobarea indicatorilor “tehnico-economici pentru obiectivul de investiții construcție spațiu de producție în orașul Petrila”.
“Suma necesară pentru lucrarea menționată anterior este de 9.101,354 mii lei, va fi prevăzută șI suportată din bugetul local de la cap. 70, locuințe, servicii șI dezvoltare publică”, arată proiectul.
Autoritățile locale și-au propus realizarea unor hale pentru atragerea de investitori.
“Având în vedere faptul că în orașul Petrila activitatea minieră s-a restrâns, în ultimii ani fiind efectuate mai multe disponibilizări din acest sector de activitate, deoarece în localitate nu există investiții majore care să ofere locuri de muncă, în oraș fiind forță de muncă disponibilă, se dorește construirea unui spațiu de producție pentru atragerea de investitori capabili să angajeze aceste persoane”, arată expunerea de motive.
Consultanța și asistența tehnică, aproape 50% din valoarea halelor
Consilierii locali ai PNL s-au opus acestui proiect de hotărâre, care în opinia lor este exagerat din punctul de vedere al costurilor. Cornel Preda, consilier local PNL, susține că aproape jumătate din bugetul alocat pentru aceste hale se duce pentru consultanță și asistență tehnică.
“Nu am avut și nu am nimic împotrivă în ceea ce privește construirea acestei hale pentru că este un lucru benefic pentru orașul Petrila, dar din punct de vedere al costului acestei hale mi s-a părut exagerat. Este o sumă cu care eu nu am fost de acord din mai multe motive. În primul rând, hala propriu-zisă a fost evaluată la circa 50 miliarde de lei vechi și vreo 40 de miliarde de lei vechi se duc pe apa sâmbetei, pe consultanță, asistență tehnică, pe diferite cheltuieli neprevăzute. Nu mi se pare corect ca la cheltuielile neprevăzute să cuprindă peste jumătate de miliard de lei vechi. Mi s-a păprut mult în ceea ce înseamnă consultanța. Cel care face proiectul nu el se ocupă și de partea de consultanță și asistența tehnică? Le-am zis și domnilor că nu este corectă această sumă și nu am votat pentru construirea acestei hale la acest preț. Dumnealor (edilii locali-n.r.) au venit cu precizarea că a fost făcută doar de proiectant”, a declarat Cornel Preda, consilier local PNL.
Consilierii PNL au fost indignați de faptul că în deviz aproape jumătate din suma totală este destinată consultanței și asistenței tehnice.
“Dai 20 de miliarde pentru protecția mediului și amenajare teren? Le-am zis că doar nu pun covor sintetic, iar domnul primar a zis că se va amenaja și o parcare. Să dea Dumnezeu ca această hală să fie populată ca să nu rămână părăsită ca și colibele momârlanilor pe vârful muntelui. Totuși trebuie să fim obiectivi, corecți și cinstiți față de cetățenii orașului. la situația noastră economică din orașul Petrila mi se pare o sumă exagerat de mare”, a mai spus consilierul PNL, Cornel Preda.
Un alt consilier local care nu a votat acest proiect de hotărâre a fost independentul Cristian Oros. Acesta s-a abținut la vot, motivând că suma alocată pentru realizarea halei de producție este exagerată.
“M-am abținut pentru suma este extraordinar de mare. Mi se pare la valoarea aceasta undeva la la peste 25% din bugetul primăriei. Mi se pare enorm de mult, să ajungi undeva la o valoare de 2 milioane de euro în condițiile în care se alocă aproape jumătate pentru asistență tehnică sau consultanță. TotușI am văzut că primarul de la Petroșani a zis că o hală costă undeva între 800.000-1.000.000 de euro, iar la noi să o facă cu 2 milioane de euro, mi se pare exorbitant. Vrem să construim, dar la sume acceptabile”, a declarat Cristian Oros, consilier local independent la Petrila.
60% din bugetul primăriei pentru hală
Bugetul primăriei orașului Petrila aferent anului 2017 încă nu a fost votat, dat fiind faptul că promulgarea bugetului național s-a realizat cu întârziere. Chiar și așa, consilierii petrileni susțin că mai bine de jumătate din bugetul pe anul acesta ar fi alocat pentru realizarea halei.
“Bugetul local pe anul trecut a fost undeva 160 miliarde de lei. Să nu uităm că prin închiderea minei Petrila bugetul a scăzut cu cel puțin 5 miliarde de lei. Deci bugetul va fi undeva la 150 de miliarde de lei, scoatem aproape 100 de miliarde și mai rămânem cu 50 de miliarde. Noi am aprobat în mandatul anterior suma de 50 de miliarde de lei de la bugetul local pentru asfaltare trotuare, străduțe prin diferite zone ale orașului. atunci îmi pun un semn de întrebare, cu ce rezolvă restul problemelor?”, a mai spus consilierul Preda.
Potrivit documentelor care prevăd realizarea halei, aceasta ar urma să fie construită într-un interval de 16 luni.
Monika BACIU