Săptămâna aceasta au loc noi negocieri, la București, pe tema Complexului Energetic Hunedoara. Sindicaliștii de la Muntele așteaptă răspunsuri clare privind viitorul societății energetice.
“Pe data de 16, dacă nu se modifică nimic o să avem acea întâlnire la Camera de Industrie la care va participa președintele Camerei, domnul Iulian Iancu, ministrul sau înlocuitorul său de la Ministerul Energiei, Sindicatul Muntele și Confederația Meridian. Cel mai probabil la întâlnire vor participa și parlamentarii din județul Hunedoara pentru a încerca să materializăm lucrurile în care noi credem”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.
În cazul în care statul român nu renunță la planul privind închiderea celor două unități miniere Lupeni și Lonea, sindicaliștii vor solicita ca măsurile de protecție socială pentru angajați să fie la nivelul maxim.
“Dacă nu reușim să aducem în atenție șI să se stabilească ca direcție ceea ce noi ne dorim, adică declararea CEH ca element de siguranță pentru sistemul energetic, șI se va merge pe varianta accesării ajutoarelor de stat, noi suntem pregătițI șI pentru acea variantă șI ne vom orienta și spre acea variantă, pentru protecție socială maximă și vom merge înainte. Dacă statul român nu mai vrea, nu putem spune că noi vrem”, a mai spus sursa citată.
Iulian Iancu declara anul trecut că „suntem obligati sa tinem seama si de energia clasica (termoenergia n.r), dar si de energia regenerabila, pentru ca greseala din anul 2000, cand a fost spart sistemul energetic isi face simtite efectele si in ziua de azi’. Cu alte cuvinte, mixul energetic, in care sa intre si carbunele, trebuie cumva refacut. Cu CE Hunedoara nu stim insa cine se va incumeta sa realizeze un mix energetic. Doar in ideea unei comenzi „de sus” este posibil acest lucru. Dar, pana sa vina comanda de sus, din CE Hunedoara nu va mai ramane mare lucru. Oare magistratii care se joaca cu insolventa stiu aceasta?”.
Monika BACIU