Județul Hunedoara se află sub amenințarea unei epidemii generate de de rozătoare și insecte dar și de poluarea terenurilor, apelor și pânzei freatice. Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, atrage atenția asupra situației de extremă urgență cu care se confruntă județul din cauza gunoaielor.
“În perioada următoare, pentru reducerea riscului apariției unei epidemii generate de rozătoare și insecte dar și de poluarea terenurilor, apelor și pânzei freatice, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor precum și Sistemul de Gospodărire a Apelor vor monitoriza permanent și vor informa președintele C.J.S.U. cu privire la situația generată de depunerile de deșeuri”, arată un comunicat al Centrului Județean pentru Situații de Urgență.
Epidemia, generatoare de profit?
Sub amenințarea epidemiei, cei de la Consiliul Județean Hunedoara au decis să încredințeze în mod direct contractul de gestiune a deponeului ecologic de la Bârcea Mare. Licitația pentru desemnarea operatorului este blocată de contestații, iar soluția identificată este încredințarea directă a contractului. Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, susține că județul Hunedoara se confruntă cu o situație de forță majoră din cauza gunoaielor. Astfel soluția identificată a fost aceea de a încredința în mod direct contractul pentru transportul deșeurilor unei societăți, până la finalizarea licitației propriu-zise. Firma căreia îi va fi încredințat contractul va gestiona problema deșeurilor pentru o perioadă limitată de timp până când licitația pentru desemnarea operatorului se va finaliza.
“Eu nu m-am gândi niciodată în luna iulie sau august a anului trecut la numărul de contestații, la subiectivismul enorm al acestor contestații și sub nicio formă nu am luat în considerare că în condițiile în care Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor dă un verdict care în primă fază ne-a fost defavorabil. Am ridicat, din nou, pe SEAP, noul caiet de sarcini CNSC ne-a dat dreptate, iar cei care ne contestă au contestat și deciziile CNSC. Pentru a nu tergiversa lucrurile, soluția optimă este încredințarea acestui deponeu unei societăți specializat, alta decât cele trei care ne contestă, și care la momentul acesta realizează acest obiect de activitate, am considerat că asta e soluția cea mai bună”, a declarat Mircea Bobora, președintele CJH.
Câteva luni va gestiona societatea căreia îi va fi încredințat în mod direct contractul problema deșeurilor din județul Hunedoara.
“Cele 5-6 firme vor vizita deponeul, în următoarele trei zile se vor înainta caietele de sarcini care sunt diferite de cele a licitației finale, pentru că asta e o selecție provizorie, pentru câteva luni. Este o situație de forță majoră, de criză, pentru că nu ne putem permite să ajungem în situația de a lăsa gunoaiele pe străzile UAT-urilor”, a mai subliniat sursa citată.
Nu merg pe prețul cel mai mic
Licitațiile în România se atribuie după criteriul “prețul cel mai mic”. Președintele CJH susține că acest criteriu nu este unul sănătos, însă este cea mai ușoară variantă pentru funcționari.
“Prețul cel mai mic este cea mai comodă soluție pentru un funcționar public. Dacă iau în considerare șI alte criterii, în afară de prețul cel mai mic care țin de performanță, care țin de calitate, respectare termen, care țin de anumite garanbții șI bonitate, eu ca funcționar public îmi fac singur de lucru. Este ireproșabilă făcută selecția având toate criteriile astea, dare u trebuie să motivez selecția printr-o analiză pertinentă la fiecare din aceste criterii, care m-au determinat să îmi spun punctual de vedere”, a mai spus Mircea Bobora.
Mircea Bobora a mai precizat că afacerea gunoaielor va fi “un business curat ca o farmacie”.
Monika BACIU