Stațiunea montană Parâng nu beneficiază de sistem de canalizare. Teoretic, cabanierii au fose septice, însă nu au și un contract cu ApaServ pentru golirea acestora. Stațiunea montană Parâng nu este eligibilă pentru a beneficia de fonduri europene în vederea introducerii sistemului de canalizare. Doi ani au încercat autoritățile locale de la Petroșani să obțină finanțare pentru acest proiect, însă în zadar.
„Nu era eligibil pentru Parâng. Am încercat acest lucru pentru Parâng, dar ni s-a transmis cã nu suntem eligibili ca zonã sã facem lucrãrile de canalizare acolo. Am încercat de vreo doi ani chestiunea aceasta, dar nu s-a putut”, spunea în urmă cu două săptămâni, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Cei de la ApaServ lămuresc problema canalizării din Parâng.
„Parângul nu este eligibil pentru că cei care fac regulamentul, în speță Guvernul și cei de la Uniunea Europeană, spun că o comunitate așa mică nu este eligibilă. Nu noi stabilim eligibilitatea. La Straja nu avem lucrarea pe bani europeni. La Straja e vorba de 2 km în care rețeaua de canalizare o face CJH, iar interiorul îl facem noi”, a declarat Costel Avram, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Chiar și așa, și stațiunea montană Parâng se află în atenția celor de la ApaServ.
“Noi am vrut prima parte a proiectului să introducem canalizarea, dar e distanța foarte mare între rețeaua de canalizare și cabane, iar proiectele europene au mers pe ce am avut noi POS Mediu și POIM să îi ajutăm pe cetățeni să aibă acces la sistemul de canalizare, iar Straja e făcută cu bani de la noi. Pentru Parâng trebuie bani foarte mulți, iar noi nu avem banii aceștia, se va lua în considerare pe viitor. și Parângul este în atenția noastră, dar încă nu avem finanțare, când vom avea finanțare și Parângul va fi o prioritate”, a mai spus sursa citată.
Fose septice fără curățare?
În lipsa unui sistem de canalizare, cabanele din Parâng ar trebuie să dețină fose septice. Numai că cei de la ApaServ susțin că o singură cabană are un contract pentru curățarea acesteia.
“Teoretic trebuie să aibă fose septice așa cum avea și Straja. Niciodată nun e-au solicitat. În afară de Cabana Rusu nu am contract cu nimeni”, a mai spus Costel Avram.
Apa Serv a dus sistemul de canalizare pânã la intersectia cu drumul ce merge spre Petrila, iar ceva mai sus au fost racordate mai multe case, însã, mai sus nu va ajunge, deocamdatã. Totusi, sistemul a fost proiectat asa încât, dacã se vor gãsi vreodatã banii pentru investitii, sã poatã prelua întreg debitul si de la cabanele din munte. În schimb, pentru Pasul Vâlcan urmează a fi realizată o investiție pentru introducerea sistemului de canalizare. Fondurile provin din dividendele acordate de ApaServ acționarilor. și în Straja se lucrează la un asemenea proiect.
Monika BACIU