Zeci de tineri din Valea Jiului au venit încă de luni dimineaţă pentru a-şi depune dosarele în vederea angajării în cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Unii dintre candidaţi sunt absolvenţi de facultate, iar lipsa locurilor de muncă din zonă îi determină să aplice pentru un loc de muncă în minerit, chiar dacă aici viaţa le este în pericol la orice pas.
“Am venit să îmi depun dosarul de angajare. E prima dată când vin. Caut un loc de muncă mai bun, sper fie bine în minerit, nu îmi e teamă. Am terminat facultatea şi nu mi-am găsit niciun loc de muncă”, ne spune un tânăr.
Alţii au venit cu speranţa că vor reuşi să obţină un post de muncitor necalificat.
“Am venit să îmi depun dosarul şi în data de 10 e concursul. Caut un loc de muncă pentru că la noi în Vale sunt locuri de muncă puţine”, spune un alt tânăr.
Liderii de sindicat sunt de părere că angajările sunt justificate pentru că este nevoie de personal la unităţile miniere. Petre Nica aduce însă în discuţie şi angajările de anul trecut care s-au realizat în momente de cumpănă politică.
“Angajările în minerit sunt justificate, sunt necesare, nu se justifică modul în care acestea se fac şi de fiecare dată când am constatat că legea este ocolită am semnalat acest lucru şi ca să vin cu exemplu ca să susţin afirmaţia ne aducem aminte că anul trecut s-au efectuat două runde de angajări, prima în mai, cealaltă în octombrie, în preajma campaniilor electorale. În a doua parte a anului angajările s-au făcut strict politic pentru că ele sunt necesare, dar nu în acest mod. Au fost angajaţi oameni care rămăseseră pe lista de aşteptare, dar astăzi nu se mai fac angajări în acelaşi mod”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Angajările de anul acesta se realizează pe faptul că la nivelul Diviziei Miniere se are în vedere introducerea programlui de lucru continuu.
“Ori de câte ori s-au făcut angajări în minerit acestea au fost necesare pentru că deficitul de personal în special la locurile de muncă direct productive sau la sectoarele auxiliare este cunoscut în activitatea minieră. Sunt necesare, dar există o altă motivaţie, nu numai aceea de a acoperi locurile de muncă care nu au personal şi anume introducerea lucrului în tură continuă, revenirea la acel sistem de cartelă pe care minerii Văii Jiului l-au mai lucrat”, a mai subliniat Nica.
65 de posturi sunt disponibile momentan la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. Cei 65 de tineri care vor fi selectaţi în urma celor două probe vor fi angajaţi pe o perioadă determinată de 6 luni de zile.
Monika BACIU