Fără lichidităţi, dar cu achiziţii de zeci de milioane. Complexul Energetic Hunedoara abia se mai tărâie, însă au fost demarate mai multe achiziţii. Nu mai puţin de 13 milioane de lei este valoarea achiziţiilor ce urmează a fi făcute sau au fost făcute de reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara doar în cursul acestei luni. De la piese de schimb, la combustibili, servicii de transport sau alte echipamente miniere sunt achiziţionate în această perioadă de cei de la CEH. Potrivit anunţurilor postate pe site-urile de specialitate, valşoarea achiziţiilor ce au fost făcute sau vor fi făcute de CEH în această lună se ridică la suma de 13.166.595 de lei.
Schimburi la autoturisme
Printre achiziţiile efectuate de CEH în cursul acestei luni se numără şi cele pentru autoturismele din curtea societăţii. Vor fi achiziţionate filtre carburant, ulei, aer si polen. Valoarea acestui contract a fost estimată la 3,297 RON.
Compania energetică hunedoreană aflată în pragul colapsului îşi caută o firmă care să-i facă un plan de restructurare. Pentru serviciile de consultanţă, Complexul Energetic Hunedoara este dispus să scoată din buget până la 450 de mii de lei. Astfel, conform anunţului publicat pe SEAP, pe 16 iunie a.c., CEH vrea un plan de restructurare în două etape. Pentru servicii de masuratori de performanta la grupul energetic nr.3 – sucursala electrocentrale Deva CEH scoate din visteria goală încă 70 de mii de lei.
Lemnul de mină răşinos şi profilul de mină laminat sunt printre achiziţiile cele mai costisitoare. Nu mai puţin de 5 milioane costă cele două achiziţii pentru subteran
Căşti şi sape
Nu o dată s-au plâns minerii de faptul că nu au ce lucra. Nu au sape, nu au plase, iar acum, oficialii CEH au demarat procedura pentru achiziţia de sape şi de lămpi de cap cu acumulatori. Cele două contracte au o valoare de 528.100 de lei. Contractul pentru furnizarea sapelor de minerit este împărţită pe mai multe loturi şi anume sapele de minerit, ciocane de mina, lopeti tip A, B, C – se folosesc in subteran pentru evacuarea carbunelui din subteran cat si pentru curatirea lucrarilor miniere, a canalelor. Vor fi achiziţionate 1150 de sape, 866 de ciocane şi 1696 de alte lopeţi.
Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.
Monika BACIU