.Index Actualitate

Ambulanţa, taxiul beţivilor. Salonul de la spital, hotel

111810501028659160Alcoolicii transportaţi cu taxiul numit de ei ambulanţă. Nu de puţine ori, persoane bine intenţionate sună la numărul unci de urgenţă pentru a anunţa că o persoană este căzută în stradă. De cele mai multe ori însă la sosirea ambulanţei, echipajele medicale constată că aceste persoane nu suferă de altceva decât de boala băuturii şi cum nu pot fi lăsaţi în stradă aceştia sunt transportaţi la spital cu ambulanţa.

 

“Lunar avem zeci de astfel de solicitări, dar noi trebuie să răspundem cu promptitudine. Există însă şi reversul medaliei. În timp ce noi transportăm la spital o persoană aflată în stare de ebrietate poate o altă persoană moare de infarct sau alte afecţiuni”, spune un ambulanţier.

 

Odată ajunşi la spital nici aici nu pot fi ignoraţi. Cei aflaţi în stare de ebrietate beneficiază de tratament adecvat, dar şi de servicii de deratizare.

 

“Noi îi tratăm pe toţi la fel pentru că sunt oameni. Aici primesc servicii medicale chiar dacă nu au asigurare, dar sunt şi spălaţi pentru că de cele mai multe ori sunt într-o stare deplorabilă. După ce se trezesc pleacă acasă sau pe drum şi după câteva zile revin”, ne spune un cadru medical de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani.

 

Hunedorenii, consumatori de alcool. Sute de hunedoreni au probleme din cauza alcoolului. Numarul hunedorenilor cu probleme legate de consumul excesiv de alcool este în crestere. Conform datelor statistice din ultimii trei ani, realizate de catre DSP Hunedoara, la nivelul judetului exista un numar considerabil de persoane care au fost internate din cauza consumului excesiv de alcool. Astfel, în anul 2012 au fost internate un numar de 397 de persoane care prezentau tulburari mentale si de comportamentale, în anul 2013 numărul acestora a ajuns la 443, iar anul trecut s-a înregistrat o uşoară scădere. Doar 434 de persoane au fost internate cu halenă alcoolică.

 

Aceste persoane prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire, air ficatul este cel mai afectat. Astfel, dacă în anul 2013 doar 59 de hunedoreni aveau boli alcoolice ale ficatului, anul trecut numărul acestora s-a dublat ajungând la 125. la nivelul judeţului Hunedoara peste 6800 de hunedoreni suferă de ciroză şi de alte hepatite cronice.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.