Situaţia Complexului Energetic Hunedoara pare să fie una clară. În urmă cu o săptămână, preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, declara că angajări în cadrul societăţii vor fi realizate abia în momentul în care se vor clarifica problemele entităţii. Acum însă, la nivelul Complexului, mai exact la Mina Livezeni se fac 65 de angajări “de muncitor necalificat subteran pentru locurile de muncă direct productive”.
Liderii sindicali declarau în urmă cu o săptămână, că noi angajări se pot face doar în anumite condiţii.
“Este un subiect care aprinde spiritele în Valea Jiului pentru că lipsa locurilor de muncă şi a investiţiilor în această zonă îi determină, inclusiv, pe cei tineri să dorească să intre în subteranele Văii Jiului. Munca este una grea, dar nu foarte rău plătită. Putem să vorbim de angajări doar în condiţiile în care clarificăm un viitor pentru Complexul Energetic Hunedoara. În momentul de faţă acest zvon sau această intenţie de a se angaja un anumit număr de personal este generată de intenţia angajatorului de a modifica programul de lucru şi a intra pe tură continuă în sistemul de cartelă care s-a mai practicat în Valea Jiului şi în acest mod cele patru exploatări miniere să lucreze în fiecare zi pentru a reuşi să creştem producţia de cărbune, implicit productivitatea”, declara Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele, în urmă cu o săptămână.
Sindicaliştii sunt de acord cu eventuale modificări ale programului de lucru, însă trebuie făcute anumite consultări prealabile pentru ca aceste schibări să se încadreze şi în prevederile contractului colectiv de muncă.
“Nouă ne-a fost făcută o prezentare a programului care nu prevede măsuri care să fie potrivnice salariaţilor. În ceea ce priveşte tura continuă este singura măsură asupra căreia trebuie să discutăm pentru că în contractul colectiv de muncă există prevedere clară că modificarea programului de lucru se face cu acordul organizaţiei sindicale reprezentative în condiţiile în care şi feedbackul salariaţilor să fie unul care să ne facă să agreem un asfel de program o vom face, dar probabil că la acest moment cu organizaţia sindicală Muntele nu s-a purtat nicio discuţie concretă în ceea ce priveşte acest sens. Singurele discuţii care se poartă sunt în spatele uşilor, la mina Livezeni cu referire la stratul 13”, a mai subliniat sursa citată.
În tot acest timp, în care la nivelul CEH se mai fac 65 de angajări, pentru viitorul imediat se vorbeşte de 240 de disponibilizări.
“Dacă se respectă legea concedierile înseamnă restructurarea anumitor posturi care nu îşi mai regăsesc importanţa în funcţionarea societăţii, iar angajările se vor face pe posturile necesare, respectiv cele din subteran, în abataje, la sectoare de pregătiri, transport”, a mai sublinait Nica.
În ceea ce priveşte angajările, cererile se depun la sediul Ech până în data de 2 februarie, iar cele două probe ale concursului vor avea loc în data de 10 februarie. Angajarea celor 65 de persoane se va face pe o perioadă determinată de 6 luni.
Monika BACIU