.Index Actualitate Administratie

Au rămas fără căldură

CEH nu mai livrează agent termic petroșănenilor

Complexul Energetic Hunedoara nu mai livrează agent termic abonaților din municipiul Petroșani. Cei puțin peste 2000 de abonați ai sistemului de termoficare nu și-au plătit facturile, iar conducerea CEH a dispus sistarea furnizării agentului termic.

“Începând cu data de astăzi, 18.04.2017, orele 24oo, Sucursala Electrocentrale Paroşeni din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara sistează furnizarea energiei termice către agenţii economici, instituţiile publice şi populaţia Municipiului Petroşani. Faptul că nivelul încasărilor pentru contravaloarea energiei termice livrate în Municipiul Petroşani nu a atins nivel minim de 80% din totalul facturilor emise şi scadente aferente perioadei de iarnă 2016-2017, SE Paroşeni este pusă în imposibilitatea de a onora comanda emisă de către S.C. Termoficare Petroşani S.A pentru luna în curs reprezentând agent termic pentru încălzire şi apă caldă. Gradul de încasare al facturilor scadente pentru agentul termic livrat în iarna 2016-2017 este de 50,06%”, arată conducerea Complexului Energetic Hunedoara.

În cursul săptămânii trecute, cei de la CEH subliniau că furnizarea agentului termic este pusă sub semnul întrebării și pentru sezonul de iarnă care urmează. Pentru ca abonații să beneficieze de agent termic trebuie plătite toate facturile restante.

“Totodată, neachitarea în integralitate a contravalorii totale a facturilor restante până la începerea sezonului rece din acest an va face imposibilă furnizarea agentului termic, în Municipiul Petroşani, în iarna 2017-2018, responsabilitatea şi asumarea consecinţelor care vor decurge din acest fapt fiind strict a S.C. Termoficare SA Petroşani împreună cu Administratorul Judiciar al societăţii şi a autorităţii locale. Situaţia actuală şi cea de perspectivă ne obligă la o informare corectă şi obiectivă a locuitorilor Văii Jiului şi la transmiterea unui semnal de alarmă autorităţilor locale şi revânzătorului în vederea adoptării măsurilor necesare pentru asigurarea condiţiilor optime de continuare a furnizării energiei termice, în beneficiul populaţiei”, mai arată cei de la CEH.

Reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara susțin că au reușit să furnizeze agent termic având în vedere dificultățile cu care s-au confruntat. În aceste condiții se așteaptă ca și beneficiarii să își achite facturile restante.

“În condiţiile situaţiei financiare extrem de dificile în care se află Societatea CEH SA, inclusiv Sucursala Electrocentrale Paroşeni, furnizarea energiei termice către consumatorii racordaţi la sistemul de termoficare s-a realizat cu eforturi umane şi materiale deosebite. În ciuda inerentelor avarii survenite  pe magistrala de termoficare sau pe racordurile care alimentează punctele termice din municipiile Văii Jiului, parametrii atinşi la livrarea agentului termic au fost de nivel calitativ ridicat, remedierea defecţiunilor fiind făcute operativ astfel încât disconfortul beneficiarilor să fie redus la maximul posibil”, mai arată cei de la CEH.

Acționați în instanță

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, spune că singura soluție pentru recuperarea sumelor restante de la rău-platnici este acționarea acestora în instanță.

“Am văzut că se oprește termoficarea. Cei de la CEH opresc pentru că nu s-au plătit facturile de către populație. Undeva e normal, sperăm ca temperaturile să nu fie foarte scăzute. Noi, primăria, ne-am achitat toate datoriile. Singura modalitate pentru recuperarea restanțelor este ca SC Termoficare SA să facă somații și să facă demersurile în justiție. Altă soluție nu avem”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

În urmă cu câteva săptămâni, directorul general al CEH, Mihael Melczer, declara că furnizarea termoficării în Valea Jiului a fost “o activitate de mecenat”.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.