.Index Actualitate

Banii nu ţin loc de viaţă. Pentru peste 700 de tineri banii sunt mai importaţi decât siguranţa

min1Sute de tineri au susţinut, marţi, prima probă din cadrul concursului de angajare în minerit. Fie că le e teamă sau nu de pericole cu toţii vor să lucreze în subteran ca muncitor necalificat pentru că ştiu că aici salariile sunt mai bune. Unii au loc de muncă, dar vor să renunţe la acesta pentru banii din minerit. Prima probă din cadrul concursului de angajare a debutat cu proba scrisă. Cum au fost subiectele ne spun chiar cei care au susţinut examenul.

 

“Prima proba a fost destul de acceptabila. Chiar nu ne asteptam sa fie asa greu pentru ca am avut sa calculam si sa aflam numarul unui sir. Am obtinut 6,5 pentru ca am gresit o intrebare la primul exercitiu si doua la ultima. Am venit pentru ca sunt in cautarea unui loc de munca si as vrea sa am banul meu sa fiu independent. Aici in Vale este cel mai bun loc de munca. Imi este putin teama dar nu avem ce face trebuie sa ne adaptam”, ne spune un tânăr.

 

“A fost bine. Organizarea este buna. Proba a fost usoara dar timpul mi s-a parut cam scurt, nu au fost chiar 10 minute din momentul in care am deschis plicul. Am luat 8 si voi merge mai departe la cealalta proba pentru ca toata lumea care ia peste 5 merge mai departe. Am venit pentru un salar mai bun si pentru o sansa pentru ca aici in Valea Jiului este mai greu cu locurile de munca. Lucrez ca particular dar caut un loc de munca mai bine platit”, spune un alt candidat.

 

Un alt participant la concurs este student al Universităţii din Petroşani. Când îşi va termina studiile va deveni inginer, dar asta nu îl împiedică să încerce să obţină un post de muncitor necalificat în minerit.

 

“A fost o proba foarte simpla dar mai mult de logica. Pentru noi a fost usor dar pentru altii a fost mai greu. Am luat 6,5 si am venit la acest concurs pentru ca sunt student la Inginerie Electromecanica si cu ajutorul minei imi va fi mai usor sa-mi gasesc un loc bun de munca”, ne spune tÂnărul student.

 

Din cei 752 de candidaţi au participat la prima probă 712, ceilalţi 40 abandonând cursa pe parcurs. Astăzi va avea loc proba de lopătare care va decide cine vor fi cei 65 de muncitori.

 

“Avem 712 participanti la concurs si 40 de absenti. La proba practica vor intra cei care vor avea nota 5 sau peste 5 la proba scrisaVor fi multi care vor merge mai departe la proba de lopatat. Ne vor organiza la Salvamin in asa fel incat sa fie loc”, a declarat Gabriel Petrescu, directorul Diviziei Miniere din cadrul CEH.

Pentru a nu existat suspiciuni de fraudare la proba de lopătare fiecare candidat îşi va porni şi opri cronometrul. În urma acestor două probe se va decide soarta celor peste 700 de tineri. Doar 65 vor fi norocoşi.

 

Monika BACIU

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.