.Index Actualitate

Birourile supraîncărcate,  minele subdimensionate

Nica-Petru-Nota-4-377x300Sindicaliştii solicită angajări în minerit, dar acest lucru este destul de greu de realizat având în vedere problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara. Ar fi nevoie de 500 de mineri în subteranele unităţilor miniere. Unităţile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au nevoie de personal. Cel puţin 500 de angajări ar trebui să se facă la unităţile miniere pentru ca numărul de personal să fie la limita de jos.

 

“Cred ca ne ducem spre aproape 500 de salariati pe care ar trebui sa-i angajam doar in minerit pentru asigurarea echipelor de la activitatea direct productiva precum si in zona de transport dar de mentenata a instalatilor. Nu putem vorbi de acest numar insa incercam si facem presiunea legala care ne permite de a face angajari sau de a determina administratia sa faca angajari la mina Vulcan care are posibilitatea cea mai reala si cea mai rapida de crestere a productiei daca numarul de salariati ar ajunge la cel de care are nevoie mina asa cum este prevazut si in venituri si cheltuieli. Mina Vulcan ca si celelalte exploatari miniere este sub numarul minim de personal astazi si noi nu cerem nimic in plus fata de ceea ce ne-am propus la sfarsitul anului trecut”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

 

În tot acest timp se vorbeşte de disponibilizări. Urmează să plece peste 300 de angajaţi ai celor două termocentrale.

 

“Este vorba despre incoerenta conducatorilor. Disponibilizarile au fost reduse de la 540 la 341 la numar. Cei din termocentrale nu-si mai asuma din acest moment numarul de salariati pe care ar putea sa-i disponibilizeze din considerente care nu au cu nimic de a face cu realitatea. Directorii din termocentrale si liderii de sindicat cred ca o viitoare divizare a Complexului Energetic Hunedoara va duce la un nou contract colectiv de munca pentru termocentrale care va fi unul mult mai facil in ceea ce priveste valoarea salarilor compensatorii. Din acet motiv nu mai vor sa faca disponibilizarile. Directorul general spune ca nu mai face disponibilizarile pentru ca noi cerem angajari in minerit sau redistribuirea de personal, dar la Bucuresti spune ca le face. Timpul s-a scurs iar calendaristic este aproape imposibl sa mai duci acest act pana la sfarsitul anului in asa fel ca salariatii sa se bucure de protectia sociala din veniturile de complectare prevazute din legislatie. Nu disponibilizarile sunt solutia de redresare a CEH. Un ansamblu de masuri care sa ne arate ca aceat complex fie impreuna sau divizat are sanse de supravietuire poate sa faca subiectul unor discutii cu noi. Daca venim sa taiem salarii, sa dam afara oameni si sa venim cu solutii doar impotriva muncitorilor este un lucru pe care noi nu il vom accepta”,  a mai spus sursa citată.

 

 

Ultimele angajări la unităţile miniere din Valea Jiului au avut loc anul trecut. Numărul celor încadraţi pe un post de muncitor necalificat este mult mai mic faţă de necesarul real.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.