Salvamontiştii din Straja şi nu numai ar avea nevoie de un câine pentru intervenţii în caz de avalanşe. La nivelul judeţului existpă două exemplare canine însă acestea şomează din lipsă de fonduri. Salvamontiştii sunt de părere că un astfel de membru în echipa de intervenţie ar scurta timpul de căutare.
“Un caine pregatit pentru cautarea persoanelor ratacite scurteaza foarte mult timpul de reactie si de cautare a echipelor de salvare. In cazul avalanselor in primele 5-10 minute din momentul declansarii cainele este singurul care poate fi util in salvarea de vieti omenesti pentru ca metodele clasice de cautare si sondare ingreuneaza si duce timpul foarte departe in ceea ce inseamna gasirea si dezgroparea victimelor. Asta nu inseamna ca nu exista aparatura specializata care ar trebui sa fie purtata de fiecare persoana care iesepe pista de zona schiabila. Sunt asa numitele DVA-uri dar din pacate noi suntem prea saraci ca turisti pentru a achizitiona aceste echipamente tehnice”, a declarat GEORGE RESIGA – ŞEF SALVAMONT STRAJA
Pentru că nu sunt bani, cei doi câini nu pot fi antrenaţi pentru salvare montană.
“Nu cred ca ar fi o problema din punct de vedere financiar. Exista la ora actuala chiar si la noi in centru doi astfel de caini care probabil odata ce va exista un buget alocat pentru ei vor merge pentru instruire la Caras sau la Arges. La nivel de serviciu public judetean care asigura activitatea de salvare Montana in afara serviciilor publice locale exista un buget destul de indestulator datorita intelegerii de la Consiliul Judetea pentru prevenire si salvare in zona montana”, a mai precizat Resiga.
Vreni Dark Kennel este numele primului câine din România care deţine brevet de intervenţie în caz de avalanşă. Acesta a fost în weekendul trecut în staţiunea montană Straja alături de antrenorul său.
“Cainele face parte din asociatia noastra de salvare din Caransebes. Este un caine din rasa ciobanesc belgian. A fost crescut si pregatit legal in Romania. A fost brevetat de Romania in salvare din avalanse, brevetat de departamentul pentru Situatii de Urgenta si de Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania. A fost la trei interventii pe padure. Pe zapada din fericire nu am avut. Nu trebuie sa iti doresti sa ai parte de interventii ci sa fi pregatit”, a declarat CRISTIAN BRECICA – PROPRIETARUL CÂINELUI.
Potrivit conducătorului lui Vreni, totul pleacă de la o joacă, iar câinele trebuie stimulat în permanenţă, finalul fiind foarte serios – salvarea de vieţi omeneşti.
“Nu este vorba de greutate ci de timp si seriozitate. Trebuie sa fi perseverant si sa sti ce faci. Eu m-am pregatit la o scoala din Arad in calitate de conductor canin. Cainele vine de la scoala de dresaj si apoi a fost pregatit pe avalanse impreuna cu domnul Sanduloiu. Am lucrat mult impreuna si cu colegul meu Horatiu Cocie care este seful echipei de la Muntele Mic de la noi. Este o munca in echipa pentru ca nu poti lucra singur”, a concis Cristian Brecica.
Va mai dura ceva timp până când şi la nivelul Salvamont Hunedoara va fi brevetat un astfel de exemplar. Fondurile insuficiente nu permit pentru moment scolarizarea celor două exemplare.
Monika BACIU