.Index Actualitate Administratie

Canalizarea din Cimpa îşi arată utilitatea

IMG_20140910_101732

Sute de cetăţeni din Petrila au ajuns în secolul XXI în ceea ce priveşte serviciile de care beneficiază. Marţi, autorităţile de la Petrila împreună cu reprezentanţii ApaServ Valea Jiului au făcut recepţia unei staţii de epurare. Acum cetăţenii din zonă vor fi racordaţi la serviciile de canalizare.

“Ne ajută foarte mult pentru că noi nu am avut canalizare şi era greu cu haznale. Nu am avut hazna septică, iar acum acest sistem ne ajută foarte mult. Noi stăm într-o zonă mai joasă decât conducta principală de canalizare şi ne-a tras o conductă auxiliară prin care ne-am cuplat. Este foarte binevenită”, spune un cetăţean.

“Foarte mult ne ajută, s-au eliminat toate scurgerile de apă, ne-am racordat cu tot ce avem şi ne ajută extraordinar de mult. Nu mai merge apa pe uliţă. E funcţională, eu m-am racordat şi nu avem nicio problemă”, spune un alt cetăţean.

Investiţia a fost realizată de autorităţile locale de la Petrila prin fonduri guvernamentale, iar acum peste 100 de familii beneficiază de canalizare, urmând ca şi restul să se racordeze.

“Suntem la staţia de epurare de la Cimpa, face parte din sistemul de canalizare pe care l-am efectuat prin ordonanţa 7 a Guvernului României, l-am finalizat în anul 2011, sistemul a fost predat la ApaServ, astăzi facem recepţia finală la acest sistem, statţia se află în funcţiune, avem peste 160 de familii racordate la acest sistem de canalizare, nu sunt probleme să fie puse nici de constructor, de beneficiar, de operatorul ApaServ Valea Jiului. Suntem în sfârşit pe linie dreaptă, vom insista ca cetăţenii să se branşeze la acest sistem de canalizare şi mai mult decât atât să fie foarte clar că cetăţenii sunt obligaţi unde au posibilitatea să se branşeze, să se branşeze la acest sistem de canalizare conform legislaţiei care este în vigoare. Sunt unii, cazuri izolate, care zic că dacă au trăit 50 de ani cu o groapă în fundul grădinii trag o ţeavă şi se poate şi aşa. Eu a trimis în scris la toţi cetăţenii care au posibilitatea să se branşeze, au termen 30 de zile, vom colabora cu ApaServ ca după ce se branşează, să le facă contracte, vor beneficia de servicii autorizate şi de calitate din partea ApaServ şi noi ne vom ocupa să le creem condiţii”, a declarat Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila.

Staţia va fi administrată de societatea de apă din Valea Jiului care nu va avea beneficii de pe urma acesteia, ci doar pierderi. Singurii care sunt avantajaţi sunt localnicii din zona Cimpa.

“Această microstaţie de epurare a adus un plus vizavi de tot ce înseamnă impactul asupra mediului în ceea ce priveşte apa rezultată de la staţiile de epurare. Dacă până acum ele erau deversate direct din fose septice, acum tot ce vedem aici e un sistem centralizat de canalizare şi a adus un plus din punct de vedere al mediului. Cetăţenii care sunt obligaţi la acest sistem trebuie să ştie că e un serviciu care va fi întreţinut şi exploatat de către ApaServ care va aduce un plus pentru cetăţean, dar din punct vedere financiar aduce un minus societăţii întrucât cheltuielile de exploatare sunt mult mai mari decât serviciile care le încasăm noi vizavi de serviciul de canalizare”, a declarat Cristian Ionică, director tehnic al SC ApaServ Valea Jiului.

Cei care se branşează la acest sistem urmează să încheie contracte cu furnizorul de apă şi canal din Valea Jiului. Canalizarea din Cimpa a costat miliarde de lei vechi.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.