.Index Actualitate

Contract de retehnologizare supraevaluat, la CEH

ech

Contractul de retehnologizare a unităţilor miniere a fost supraevaluat. Procedura de licitație pentru retehnologizarea minelor viabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu a fost reluată încă. Potrivit resposanbililor CEH, se lucrează la caietul de sarcini şi la datele tehnice ale echipamentelor ce urmează a fi achiziţionate. Dacă iniţial suma pentru retehnologizuarea unităţilor miniere a fost evaluată la 56 de milioane de euro, în noul contract valoara va fi mai scăzută.

“LA sfârşitul lunii se va da publicităţii o nouă procedură, se va constitui şi o nouă comisie. Se va realiza un caiet de sarcini diferit faţă de procedura anterioară. Noul caiet de sarcini va cuprinde alte cantităţi şi caracteristici ale echipamentelor miniere. Valoarea va fi una mai mică”, a declarat directorul general al CEH, Aurel Niculescu.
Contractul pentru retehnologizarea unităţilor miniere din cadrul CEH a fost evaluată la suma de 56 de milioane de euro, air acum responsabilii entităţii spun că suma va fi mai mică.

Licitaţie demarată cu un an în urmă

În urmă cu un an de zile, responsabilii CEH au demarat procedurile de licitaţie pentru retehnologizarea unităţilor miniere viabile. Echipamentele miniere c ear fi urmat să fie achiziționate în acel contract az fost estimate la o valoare de peste 349,017,487.00 RON. În cadrul contractului ar fi trebuit să fie achiziționate 312 bucăți de echipamente tehnologice miniere pentru EM lonea, EM Livezeni, EM Vulcan, EM Lupeni. Modalitatea de plată a echipamentelor miniere se realizează prin Fonduri proprii-Intreg contractul se executa in sistem de finantare “credit” furnizor asigurat de catre furnizor. Divizia Minieră din cadrul CEH a elaborat documentaţia necesară pentru demararea unor investiţii semnificative în modernizarea activităţilor de producţie din subteran.Astfel, potrivit documentelor, serviciul de aprovizionare al Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a demarat procedurile interne de achiziţie pentru următoarele utilaje şi echipamente:

– Complex mecanizat pentru E.M. Livezeni;
– Staţie de degazare în sistem containterizat, pentru E.M. Livezeni;
– Combină de înaintare în cărbune, pentru E.M. Livezeni;
– Complex mecanizat pentru E.M. Lonea;
– Instalaţii de performare încăr-care pentru săparea galeriilor în steril, pentru E.M. Lonea;
– Combină de înaintare în steril pentru E.M. Livezeni;
– Transportoare cu raclete tip TR 3 sau similar pentru E.M. Livezeni, E.M. Lonea, E.M. Vulcan, E.M. Lupeni;
– Transportoare cu raclete tip TR 5 pentru E.M. Livezeni şi E.M. Lupeni;
– Transportor tip TMB-1000 pentru E.M. Lonea;
– Transportor tip TMB-800 pentru E.M. Vulcan;
– Instalaţie de transport monorai pentru E.M. Lonea şi E.M. Livezeni;
– Instalaţie de foraj direcţional.
Acum se dovedeşte faptul că acel contract a fost supraevaluat, iar procedura se va relua în scurt timp.
Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.