.Index Actualitate

Cărbunele a detronat apa la producția de energie electrică

Producția de energie electrică pe bază de cărbune este pe primul loc. În ultimele zile, cărbunele a fost vital pentru securitatea energetică a României. Producția de energie electrică pe bază de cărbune a ocupat primul loc, detronând astfel producția de energie electrică pe bază de apă. Raportul Transelectrica arată că, în data de 21 noiembrie, la ora 12:19, producția de energie pe bază  era de 28,95%, în timp producția hidro era pe locul al doilea, cu un procent de 23,90%. În tot acest timp, Complexul Energetic Hunedoara funcționează în regim de avarie, din cauza problemelor cu care se confruntă. În cursul zilei de ieri, conducerea CEH a reușit să ajungă la o înțelegere cu furnizorul de gaz, astfel încât să nu se oprească producția la cele două termocentrale. Mai mult, la începutul acestei săptămâni, Transelectrica a cerut CEH să pornească încă un grup al termocentralei Mintia, care a cedat după câteva ore de funcționare. Experții în energie susțin că cererea mare de energie se datorează temperaturilor scăzute.

15631336_10208046023532123_1237973954_o“Este perioada de sfârşit de an. Consumul populaţiei, comercial şi rezidenţial, este în creştere, în principal, din cauza temperaturilor joase şi influenţează, în mare parte, producţia ridicată a energiei electrice. Pe lângă încălzirea pe gaze, consumatorii sunt nevoiţi să utilizeze, în această perioadă, şi o sursă de încălzire pe energie electrică. Astfel, consumul de energie electrică este în creştere”, a declarat, potrivit Money.ro, Ionuț Purica, expert în energie.

CEH e bun în momentele de criză națională.

“Cãrbunele este o componentã de bazã a mixului energetic, fiind un pilon al securitãtii energetice nationale. În perioadele meteorologice extreme, atât vara cât si iarna, cãrbunele acoperã o treime din necesarul de energie electricã.  Rezervele de huilã, concentrate în bazinul carbonifer al Vãii Jiului, totalizeazã 2,2 mld t, din care 592 mil t se aflã în perimetre exploatate. Puterea calorificã a huilei românesti este de 3650 kcal/kg. Productia de huilã, în 2015, a fost 1,29 mil t, în scãdere de la 1,87 mil t în 2012”, aratã varianta finalã a strategiei energetice.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.