.Index Actualitate

CEH, cheltuieli mărunte pentru continuarea activității

Complexul Energetic Hunedoara este pe cont propriu, deși societatea aparține statului român, iar situația cu care se confruntă a fost girată de același stat. Astfel, viziunea ministerului de resort este ca CEH să se descurce cu “cheltuieli mărunte pentru continuarea activității”. Rămâne cum s-a stabilit. Două mine din cadrul CEH intră pe program de închidere. Statul nu se abate de la planul anunțat anul trecut privind închiderea a două unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Ministerul Energiei continuă demersurile pentru închiderea minelor Lupeni și Lonea, în ciuda solicitărilor sindicaliștilor care cer revizuirea strategiei. În plus, se fac diligențele și pentru accesarea ajutorului de tip SIEG pentru cele două termocentrale.

“Hotărârea de Guvern privind închiderea celor două unități își urmează cursul, nu are nicio legătură cu insolvența, iar partea de notificare a ajutorului de stat tip SIEG își continuă demersurile către Uniunea Europeană, numai că a apărut această sincopă, adică de prelungire a termenului de aplicare de neintrare în insolvență. Mergem în aceeași direcție că nu avem alta. Partea de credit pentru termocentrala Paroșeni e asigurată, pentru partea de TVA fondurile se asigură din bugetul propriu al CEH și tocmai de aceea încercăm să accesăm ajutorul de stat să scădem presiunea financiară pe celelalte cheltuieli ca să rămână disponibil pentru plata TVA-ului”, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Potrivit secretarului de stat, neintrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara amână procedurile privind accesarea ajutorului de stat, iar societatea trebuie să se descurce cu cheltuieli “mărunte” pentru asigurarea funcționării.

“Se fac tot căile legale de cerere de reintrare în insolvență, să facă apel. Hotărârea instanței nu afectează acea suspendare a executărilor inițiate de CEH, deci salariile se pot achita, dar și celelalte cheltuieli mărunte pentru continuarea activității”, mai spune Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Minerii s-au plâns în repetate rânduri că nu mai au cu ce lucra. Și la protestul din luna ianuarie, minerii au spus că nu mai există materiale, iar cărbunele îl scot cu mâna goală.

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.