Dosarele Complexului Energetic Hunedoara sunt o piatră de moară pentru instanțele de judecată. Pe rolul Curții de Apel Alba Iulia se află mai multe dosare legate de insolvența Complexului Energetic Hunedoara.
Judecătorii au cerut să se abțină
Doi dintre judecătorii care judecă dosarele au făcut cerere de abținere. Ambele au fost respinse de colegii lor. Nicolae Durbacă și Marius Cornel Irimie au făcut o cerere de abținere în dosarul în care se judecă apelul lui Adrian Jurca. Colegii lor au respins cererea.
“Respinge declaraţia de abţinere formulată de dl. judecător Durbacă Nicolae în dosarul nr. 5277/97/2016/a1/a1 al Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia a II-a Civilă. Prezenta încheiere nu este supusă niciunei căi de atac. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţa publică din data de 18.01.2017”, arată soluția Curții de Apel Alba Iulia.
“Respinge cererea de abţinere formulată de domnul judecător Irimie Marius Cornel de la judecata dosarului cu nr. 5277/97/2016/a1. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţa publică din 18.01.2017”, arată soluția.
Și în dosarul în care CFR Marfă solicită suspendarea executărilor silite pe conturile CEH, doi dintre judecători au făcut cereri de abținere. și în cazul acesta cererile au fost respinse.
„Respinge declaraţia de abţinere formulată de dl. judecător Durbacă Nicolae în dosarul nr. 5075/97/2016/a1/a1 al Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia a II-a Civilă. Prezenta încheiere nu este supusă niciunei căi de atac. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţa publică din data de 18.01.2017”, arată soluția Curții de Apel Alba Iulia în dosarul 5075/97/2016/a1/a1
„Respinge cererea de abţinere formulată de domnul judecător Irimie Cornel de la judecata dosarului cu nr. 5075/97/2016/a1 cu termen la 19.01.2015. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţa publică din 18.01.2017”, mai arată soluția din același dosar.
Reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia explică motivele pentru care au fost depuse cererile de abținere.
“Se întâmplă în insolvență, pentru că în aceste dosare sunt mai multe principii de constituire a completelor, există anumite cazuri în care nu au voie să judece anumite dosare pe care le-au judecat și e ceva normal, mai ales la insolvență. Nu sunt relevante pentru fondul problemei, ci doar pentru constituirea completelor de judecată. Ei, conform regulamentului, dacă au cel mai mic indiciu că nu ar fi compatibili cu judecarea cauzei trebuie să se abțină. Uneori fac asta pentru a certifica că ei sunt judecătorii care trebuie să judece, ca apoi să nu poată apărea recuzări care prelungesc procesul, iar un alt judecător analizează, iar soluția este în dosar, astfel că nimeni nu poate să conteste”, a explicat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia.
Monika BACIU