.Index Actualitate

CEH, în febra concedierilor colective Managementul defectuos şi factorii de pe piaţa energiei duc la disponibilizări

minComplexul Energetic Hunedoara se pregăteşte de disponibilizări. Nu mai puţin de 341 de angajaţi vor fi disponibilizaţi începând cu 1 decembrie, iar concedierea colectivă se va face într-o singură tranşă. Motivele care stau la baza acestei măsuri sunt multe, iar o parte dintre acestea se datorează managementului defectuos de la nivelul societăţii.

 

Certificatele de carbon, un motiv de disponibilizare

 

Certificatele de carbon au o legătură directă cu disponibilizările ce urmează a avea loc la CEH. Faptul că preţul unui astfel de certificat s-a dublat a dus la blocaje financiare.

 

“Creşterea preţului certificatelor de CO2 de la 4,65 EUR/EUA în data de 07.01.2012 la 7,14 EUR/EUA în data de 30.12.2014”, este unul din motivele enumerate de Ministerul Energiei.

 

Tocmai din cauză că societatea nu a achiziţionat, la timp, certificatele de carbon, statul roman a acordat acel ajutor pentru cumpărarea acestora.

 

Creşterea redevenţei miniere, devalorizarea monedei naţionale în raport cu principalele valute în care Societatea are contractate credite sunt alte motive pentru care CEH trebuie să facă disponibilizări în perioada următoare.

 

 

 

“Motivul care a condus la necesitatea disponibilizării de personal este eficientizarea activităţii acestei societăţi ţinând cont de actuala conjunctură economico-financiară a societăţii. Astfel, s-au evidenţiat o serie de factori care au influenţat rezultatele societăţii în perioada 2012 – 2014, dintre care, scăderea consumului brut de energie electrică sub impactul crizei economice şi al contractării sectorului industrial, reducerea preţurilor medii de vânzare a energiei electrice la producător pe principalele componente ale pieţei angro de energie, astfel pe Piaţa pentru Ziua Următoare – cu 70 lei în anul

2014 faţă de anul 2012, respectiv 31%; pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale – cu  54 lei în anul 2014 faţă de anul 2012, respectiv 23%”, se mai arată în actul normativ.

 

Subvenţionarea producătorilor de energie regenerabilă, dar şi diminuarea cantităţii de cărbune extras la sucursalele miniere din cauza lipsei investiţiilor pentru eficientizarea exploatării şi creşterea productivităţii în activitatea extractivă au dus la această măsură de reorganizare.

 

“Productivitate scăzută în activitatea extractivă, în principal, din cauza mediei de vărstă ridicate pentru profilul de activitate (43,1 ani) necompensată prin tehnologie de mică mecanizare”,  se mai arată în document.

 

 

 

Influenţa asupra bugetului asigurărilor pentru şomaj a venitului de completare, aferent salariaţilor propuşi pentru disponibilizare, este de aproximativ 11.196 mii lei, din care 340 mii în anul 2015. Disponibilizarea celor 341 de salariaţi se va realiza într-o singura etapă. La data elaborării Planului de disponibilizare, respectiv 30.09.2015, Complexul Energetic Hunedoara avea un număr de 6.426 salariaţi.

Prin Planul de disponibilizare ca urmare a restructurării, reorganizării şi eficientizării Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. se propune disponibilizarea a 341 de salariaţi. Concedierea colectivă va avea loc într-o singură etapă, începând cu data de 1 decemebrie 2015.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.