Plimbători de hârtii, constructori de filigorii egal personal care nu are ce să caute în structura Complexului Energetic Hunedoara. În urma discuţiilor dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional s-a ajuns la o concluzie în ceea ce priveşte Complexul Energetic Hunedoara. În privinţa companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, FMI şi CE au cerut restructurarea “masivă şi radicală” a acestora, Guvernul fiind însă de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector.
“Situaţia Complexului Energetic Hunedoara este una extrem de critică şi se vorbeşte tot mai apăsat de problema declşării procedurii de insolvenţă. Cred că am reuşit să convingem în primul rând pe domnul ministru şi apoi domnul ministru pe cei de la FMI că ceea ce se întâmplă acum nu este un capăt de ţară şi că o echipă profesionistă împreună cu o organizaţie sindicală care conştientizează situaţia în care se află Complexul Energetic Hunedoara şi care pune pe primul loc problema locurilor de muncă şi nu alte interese încă există şanse de rezolvare a problemei şi de salvare a Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Programul de eficientizare întocmit de conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu a putut fi prezentat delegaţiei Fondului Monetar Internaţional.
“Acel program a fost un program pe care l-au întocmit şi l-au învârtit de nenumărate ori, au mai schimbat numerotarea paginilor, au mai scos anumite paragrafe, au introdus altele, a fost un program prost pentru că dacă ar fi fost unul bun ar fi avut o consultare cu noi şi ar fi ajuns în faţa FMI. După ani de guvernare roşie în judeţul Hunedoara nici măcar un program serios care să fie prezentat fondului nu s-a putut întocmi. Fantasmele de care se vorbea n programul respectiv însemnau sute de milioane de euro pe care nu avea nimeni de unde să îi aducă”, a mai precizat sursa citată.
În viziunea sindicaliştilor, un program de eficientizare care să poată fi prezentat delegaţiei FMI trebuie să cuprindă obiective clare, însă din acesta ar trebui eliminate persoanele care plimbă hârtii sau fac cuţite şi filigorii.
“Trebuie să se plece de la fundamentul activităţii acestui Complex Energetic Hunedoara. Am cerut-o conducerii administrative să avem discuţii serioase pe ce înseamnă personalul necesar pentru a funcţiona acest Complex în condiţiile actuale. Mintia cu un anumit număr de grupuri, Paroşeniul cu un grup, Divizia Minieră cu cele patru unităţi miniere şi cu cantitatea de cărbune preliminată. Niciodată nu s-a făcut un astfel de calcul serios şi din păcate de aici trebuie să se plece. În Complexul Energetic Hunedoara nu mai pot să îşi regăsească loc de muncă cei care plimbă hârtii, cei care fac filigorii, cei care fac cuţite şi cei care fac rotisoare pentru şefii numiţi politic. În minele din Valea Jiului, în termocentrale trebuie să se scoată cărbune, să se asigure utilaje şi să se producă energie”, a conchis Nica.
Reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara, care a fost pe pierdere şi are datorii mari a generat neînţelegeri între autorităţile române şi experţii internaţionali, prelungind negocierile, care erau aşteptate să se încheie la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit liderilor de sindicat mai există şanse de salvare a entităţii energetice.
Monika BACIU