.Index Actualitate

CEH poate pune la plată România

Nica-Petru-Nota-4-377x300Statul român riscă să fie penalizat de Comisia Europeană, iar nota de plată poate depăşi suma de 100 de milioane de lei. Totul se datorează Complexului Energetic Hunedoara care până la sfârşitul acestei luni trebuie să achiziţioneze certificatele de CO2. Problema Complexului Energetic Hunedoara este în momentul de faţă achiziţia de certificate de CO2. Acestea trebuie cumpărate până la sfârşitul aceste luni astfel încât România să nu fie sancţionată cu sute de milioane de euro de către forurile europene. Acum în ceasul al XII-lea se caută soluţii, însă până acum societatea energetică a vândut aceste certificate

 

“Fara achizitia acestor certificate statul roman risca o penalitate de aproape 130 de milioane de euro. Acesta penalitate pe care statul roman ar trebui sa o plateasca se va intoarce impotriva CEH si il va duce catre faliment. Este revoltator faptul ca cei care se fac vinovati de neasigurarea acestor resurse si ne pun astazi in fata faptului implinit si anume de a accesa un ajutor de stat pentru ca nu avem o alta varianta sunt liberi si nimeni nu ii intreaba de sanatate iar mii de oameni traiesc cu riscul de a-si pierde locul de munca. Acest ajutor de stat cred ca se va da pentru ca situatia este una destul de critica si nu isi va permite nimeni sa lase aceste certificate neachizitionate. In acelasi timp inainte de a lua decizii indifferent de care ar fie ele, de reorganizare, de divizare, de inchidere cei vinovati trebuie sa raspunda. Nu vom face niciun pas inapoi atat timp cat ei traiesc in continuare cu salarii provenite din concediu medical sau din concediu de odihna si minerii si energeticienii isi pierd locurile de munca”, adeclarat Petre Nica presedintele Sindicatului Muntele.

Statul român va împrumuta în următoarea perioadă Complexul Energetic Hunedoara cu aproape 100 de milioane de lei pentru a achiţiona aceste certificate de co2. Pentru  termocentrala de la Mintia sunt necesare 455.000 de certificate, iar pentru termocentrala de la Paroșeni sunt necesare 780.000 de certificate, adică un total de 1.235.000  certificate. Suma totală care va trebui suportată de statul român în acest caz  se va ridica la 123.500.000 euro.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.