.Index Actualitate

Încet, dar sigur mineritul dispare Minele viabile se vor închide pe modelul SNÎMVJ

cehPână în anul 2027 Valea Jiului ar putea rămâne cu mai puţin de patru unităţi miniere. Regulamentul european care a permis închiderea minelor neviabile va dicta şi la Complexul Energetic Hunedoara. În anul 2011 s-a decis ca o parte din minele neviabile din Valea Jiului să fie incluse într-un program de închidere prin notificarea 787 a Comisiei Europene. Acelaşi regulament, dar modificat va fi aplicat şi la cele patru unităţi miniere de la Complexul Energetic Hunedoara. Dacă acel regulament va fi modificat mai multe unităţi miniere considerate viabile vor fi închise până în anul 2027.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă a ministrului Energiei dă fiori reci celor din Valea Jiului. Conform proiectului minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara ar urma să fie divizate în viabile şi neviabile, pentru ca cele necompetitive să se închidă. Liderii de sindicat, dar şi conducerea Complexului Energetic Hunedoara au discutat cu ministrul energeiei pentru a face demersurile încât să fie modificată notificarea Comisiei Europene care prevede închiderea unităţilor miniere.

“Se discuta foarte mult de modificarea regulamentului 787/2010 care sa poata sa asigure ducerea termenului de inchidere pana in anul 2027. Daca acest lucru se intampla este posibil ca si noi sa putem sa acceptam o reluare a discutilor despre un eventual program de inchidere nici de cum al tuturor minelor, dar daca aceasta ar fi solutia noi trebuie sa avem si un fundament legal ca sa putem discuta. A discuta azi de trecerea minelor pe un program de inchidere inseamna sa le inchidem in anul 2018. Acest lucru este de neacceptat de catre noi reprezentantii salariatilor si acest lucru l-am transmis domnului ministru pentru ca am considerat ca este bines a il stie inca din fasa nu dupa ce se aproba hotararea de Guvern, ordonanta de urgenta sin e aflam in fata faptului implinit. Daca regulamentul 787 va fi cel care va continua sa guverneze acordarea ajutorului de stat lucru care implica inchidera minelor in 2018 si se mai continua cu aceasta gandire revoltele in Valea Jiului vor reaparea cu siguranta pentru ca vor ramane fara locuri de munca mii de oameni si nu stiu cine ar putea sa isi assume acest lucru”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

În cazul în care notificarea Comisiei Europene va fi modificată astfel încât să se acorde un răgaz până în anul 2020 pentru a se închide unităţile miniere neviabile, există posibilitatea ca o parte dintre minele din cadrul CEH să se închidă.

MONIKA BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.