Statul român va împrumuta Complexul Energetic Hunedoara pentru achiziţionarea certificatelor de CO2. Cel mai important punct pe ordinea de zi a Consiliului de Administraţie a Complexului Energetic Hunedoara a fost avizarea cererii de salvgardare astfel încât societatea să achiziţioneze acele certificate pentru a nu fi obligată de Comisia Europeană să plătească despăgubiri de 100 de milioane de euro.
“S-a discutat un subiect extrem de important în Consiliul de Administraţie şi anume avizarea ajutorului de salvgardare, ajutor fără de care Complexul Energetic Hunedoara nu poate face achiziţia de certificate CO2, achioziţie care reprezintă o obligaţie pe care dacă nu o respectăm ajungem la penalităţi care depăşesc 100 de milioane de euro, ceea ce ar îngropa definitiv Complexul fără să mai existe o şansă de reabilitare al acestuia. Acest ajutor de salvgardare care este un împrumut pe care îl primim de la statul Român avizat de Comisia Europeană, nu îl putem returna în cele 6 luni de zile şi am solicitat ca în baza prevederilor regulamentelor europene acest ajutor să se întindă pe doi ani şi jumătate pentru că în cele şase luni de zile administraţia trebuie să întocmească un plan de restructurare care dacă va fi avizat de CE va duce la posibilitatea de a nu plăti după 6 luni cei 10 milioane de euro, în caz contrar falimentul CEH este unul care începe să se vadă foarte bine”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat la Petroşani în urmă cu câteva săptămâni că acest ajutor este singura şansă a Complexului Energetic Hunedoara.
„Dacă nu vom face această plată, România va plăti mult mai mult decât cele 11 milioane de euro datorate, să spunem, pentru aceste certificate. Singura posibilitate de a da aceşti bani, fără ca România să intre în procedură de infringement şi să fie dezavantajată ulterior pe celelalte programe de colaborare cu Uniunea Europeană — şi aici mă refer în special la nivelul fondurilor europene — este să intrăm birocratic în această procedură de divizare”, a precizat ministrul.
Programul de restructurare al CEH va trebui finalizat până în luna septembrie şi dacă va oferi soluţiile viabile pentru CEH, atunci procedura de divizare nu va mai avea loc.
Monika BACIU