Termocentrala Paroșeni riscă să nu mai furnizeze agent termic abonaților din municipiul Petroșani. Edilii din localitate au comandat un studiu care să arate care sunt variantele optime pentru încălzirea locuințelor. Documentul a fost prezentat în cadrul ședinței de Consiliu Local, iar la discuții a fost prezent și directorul termocentralei Paroșeni, Eduard Schmitd.
“Problema este că distanța între Petroșani și Paroșeni este de 18 km, iar conducta este supradimensionată, vorbesc de conducta magistrală care este veche, avarii apar aproape tot timpul și există o sincopă în alimentarea cu energie termică a populației din municipiul Petroșani în momentul în care apare o avarie. Pe de altă parte, toată lumea spune că e mai ieftin la sistemul centralizat. Da, este mai ieftin la sistemul centralizat decât la gaz pentru că există această subvenție pe care noi o plătim doar la 10-15% dintre consumatori și dacă nu am mai da subvenția pe gigacalorie, cu siguranță, încălzirea în acest moment pe sistem centralizat nu ar fi mai ieftină decât încălzirea pe gaz metan sau pe alte surse de încălzire. În toamna anului trecut, noi ne-am luat angajamentul pentru a relua furnizarea agentului termic. Complexul Energetic ne-a pus “sula’n coaste” că nu mai furnizează agent termic din cauza datoriilor, și Primăria nu avea nicio datorie, șI ne-am luat un angajament că vom plăti 70% din încasări. Din păcate, nu s-a putut să se încaseze, fiind un grad de încasare de doar 50%, deci din 2000 de apartamente, au plătit doar 1000 și au li dânșii dreptate, au furnizat un serviciu, pe care nu îl pot recupera ca bani”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Primarul a subliniat că varianta propusă de cei care au întocmit studiul este realizare a cinci centrale de cartier care să funcționeze pe gaz metan.
“Studiul spune că cea mai bună soluție în acest moment ar fi cinci centrale de cartier pe gaz metan, care să alimenteze apartamentele, dar acolo e o condiție care spune că ar trebui să crească abonații minim 5000, de la 2000. dacă stăm să facem și alte calcule economice vedem că noi nu ne-am amortiza investiția decât în 20-25 de ani, iar apoi va trebui să le schimbăm pentru că vin alte norme de mediu și de rentabilitate. Noi suntem în situația în care am rămas singurii din Valea Jiului care am rămas fideli acestui sistem, și nu am greșit, însă nici nu putem să fim un fel de experiment și să stăm cu sufletul la gură dacă primim sau nu primim căldură, tocmai de aceea am introdus și acest sistem alternativ în școli cu rețele pe gaz metan care poate fi chiar mai ieftin decât încălzirea centralizată pentru că avem posibilitatea să oprim căldura pe timpul nopții sau în weekend. La sistemul centralizat nu este posibil că sunt niște pierderi”, a mai spus primarul.
De cealaltă parte, directorul termocentralei Paroșeni, Eduard Schmitd, a precizat că sezonul acesta nu au fost probleme în privința termoficării.
“Am făcut toate efoturile necesare și mărturie stă ultima iarnă în care cred că nu ați avut plângeri legate de serviciul pe care noi l-am prestat. S-a pornit greu din cauza datoriilor istorice din urmă, dar nici pentru iarna aceasta nu s-a plătit contravaloarea a ceea am prestat. Orice altă soluție implică bani, iar dacă la noi s-a găsit înțelegere și am zis că mai păsuim nu știu dacă la gaz se va găsi aceeași înțelegere. Dacă nu plătim ni se taie gazul. și nouă ni s-a pus “sula’n coaste” șI stăm mereu cu ea acolo șI o simțim. Soluția utilizării termocenralei Paroșeni este utilizarea combustibilului care îl extragem de aici de la noi, din Valea Jiului. Îl folosim și pentru a ne încălzi și pentru a produce energie electrică. Toată lumea consideră acest produs (energia termică –n.r.) un produs rezidual. Nu este așa. Iarna aceasta am funcționat mai mult decât 50% cu CAF-ul, care furnizează numai energie termică”, a spus directorul termocentralei Paroșeni, Eduard Schmitd.
Realizarea celor cinci centrale de cartier ar costa în jur de 20 de milioane de euro, iar pentru acest proiect sunt disponibile fonduri europene.
“Ați funcționat cu CAF-ul datorită nouă că altfel vă trimiteau acasă, că curent nu mai dădeați. Dacă noi nu eram, nu mai porneați nici CAF-ul și stăteați acasă. Acest studiu să o soluție cu realizarea celor 5 centrale de cartier pe gaz, dar nu înseamnă că noi luăm această decizie. Noi trebuie să cântărim foarte bine dacă mergem pe o soluție locală. 80% din cetățenii municipiului Petroșani merg pe centrale pe gaz de apartament, deci ca să facem noi această investiție cu 5 centrale costă vreo 20 de milioane de euro. Nu avem de unde, dar studiul amintește și de încălzirea pe sistem centralizat, dar asta e decizia Consiliului Local. Vă spun de ce nu au amintit de dvs (CEH), pentru că ei au analizat la rece, din punct de vedere sentimental nu îi interesează. Eu am vrut un studiu pentru a avea o imagine corectă și să luăm o decizie în cunoștință de cauză. Sunt sătul de “vom vedea, vom face”. De trei ani de zile toată lumea mă minte șI am rămas de căruță. Asta este situația în acest moment. Noi am investit în sistemul local de distribuție, în punctele termice, am pus gigacalorimetre am rămas ca proștii șI stăm așa… primim căldură, nu primim. Iar să rămânem la decizia factorului politic? Eu cred că nu mai putem. Eu am o resposabilitate față de cetățenii orașului șI trebuie să gândesc împreună cu Consiliul Local lucrurile șI să le spunem oamenilor în față”, a replicat primarul municipiului Petroșani.
Reprezentanții termocentralei Paroșeni cer achitarea facturilor de către abonații cărora li se furnizează agent termic.
“Pentru a elimina decizia factorului politic, dacă se plătește serviciul, norma că se și prestează. Nu știu de unde acest curent că o să ne închidem. La momentul când s-a dat drumul la termoficare eram în insolvență șI societatea dumneavoastră era în insolvență. Eu sunt aici să vă informez că uzina Paroșeni va avea viață lungă și va funcționa. Dacă cineva va garantă că iarna viitoare se va achitat cantitatea de gigacalorie care va fi comandată se va furniza agent termic”, a mai spus directorul termocentralei Paroșeni, care totodată a subliniat că reabilitarea magistralei de termoficare ar costa doar 8 milioane de euro, și nu 20 de milioane de euro, precum montarea de centrale de cartier pe gaz metan.
Subvenția – sâmburele discriminării
Subvenția acordată de Consiliul Local pentru agentul termic este discriminatorie, consideră primarul municipiului Petroșani. Astfel, agentul termic este mai ieftin decât gazul metan.
“Nu mai vreau să ajungem în situația aruncatului pisicii în curtea unuia sau a altuia. Cred că niciunul dintre colegii mei nu mai vrea această situație. Este mai ieftină (termoficarea-n.r.) pentru că noi plătim o subvenție șI discriminăm 80% din populație pentru 20% din populație, care de fapt e 10% (abonații serviciului de termoficare care plătesc facturile –n.r.). eu nu mai vreau ca populația să treacă prin ce am trecut iarna trecută. Mai bine le spun din luna mai care e situația, șI ne încălzim cu altceva”, a mai spus Iacob Ridzi.
Edilul este contrazis de oficialii termocentralei Paroșeni, care apreciază că gigacaloria produsă în sistem centralizat este mai ieftină decât gazul.
“Din calculele noastre, energia furnizată de noi este mai ieftină decât cele provenite din alte surse. Suntem o opțiune viabilă care poate furniza necesarul de energie termică atât pentru iarna viitoare, cât șI pentru mulțI ani înainte. care va fi soluția adoptată de dumneavoastră nun e aparține. Eu sunt aici să fac lobby pentru serviciul nostru. soluția este să le oferim locuitorilor serviciile pentru care am fost făcuți. în anii ’80 termocentrala Paroșeni a fost făcută pentru a oferi acest serviciu întregii Văi a Jiului. Vulcanul nu mai dă decât la instiuțiile publice, Lupeniul vrea să își taie magistalele că nu se mai încadrează în peisaj…”, a mai spus Eduard Schmitd.
Urmează ca pe viitor, Consiliul Local să decidă care variantă o adoptă, cea a menținerii sistemului centralizat de termoficare sau realizarea unor centrale de cartier pe gaz metan. La cea din urmă variantă sunt necesare 20 de milioane de euro și cel puțin 5000 de abonați. O altă condiție importantă este achitarea facturilor, în ambele situații.
Monika BACIU
FOTO