Comisia Europeană nu a răspuns, oficial, pentru prelungirea activității minelor Lupeni și Lonea. Sindicaliștii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara s-au întâlnit cu noul ministru al Energiei, Virgil Popescu. Una din discuții a vizat notificarea Comisiei Europene cu privire la prelungirea activității minelor Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere.
“Biroul executiv al Sindicatului Muntele a ieșit de la Ministerul Energiei unde ne-am întâlnit cu noul ministrul al energiei. I-am adus la cunoștință problemele cu care se confrunta CEH. Astfel s-a discutat despre problemele legate de blocarea conturilor, renotificarea pentru Lupeni și Lonea în baza studiului făcut de Institutul polonez GIG, ordonanța care să înlocuiască ordonanța 36 și care urmează să fie aprobată în următoarea sedință de guvern, formarea Complexului Energetic Valea Jiului după promulgarea de către presedinte a ordonanței 60 și bugetul CEH”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Potrivit lui Darius Cîmpean există o corespondență cu Comisia Europeană pe tema prelungirii activității celor două unități miniere, însă nu există un document oficial în acest sens.
“Corespondență este. Practic, renotificarea este făcută, dar Comisia Europeană nelucrând sau nefiid așezată nu a dat un element oficial. Există în comunicare paragraful unde spune că este de acord cu studiul polonezilor, că este de acord că așa trebuie să se facă închiderea și este de acord cu necesitatea finanțării acestor lucrări de către statul român, dar trebuie venită o notificare oficială de la Comisie. Ministrul este de acord cu Complexul Energetic Valea Jiului, i-am explicat că este nevoie de SIEG și grup pe gaz pentru a crea mixul energetic pe lângă cel pe cărbune. A fost o discuție constructivă. Omul este deschis, este inteligent, foarte bine pregătit. Va depinde foarte mult de cine vine secretar de stat. Deocamdată a spus că Vișan rămâne și eu zic că de doi ani omul acesta a ținut sistemul energetic. Referitor la Ordonața 36, ministrul a garantat că va fi. La discuții a fost și domnul Domokos, de care suntem alături. Trebuie spus: este un merit extraordinar al acelor oameni are stau blocați de zile întregi în mină că s-a reulit rezolvarea Ordonanței 36”, a mai precizat sursa citată.
Autoritățile române au prezentat mai multe argumente în fața oficialilor europeni prin care au arătat de ce este absolut necesară menținerea activității de producție de la minele Lupeni și Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Minele Lupeni și Lonea beneficiază, începând cu anul 2016, de ajutor de stat pentru închiderea activității de minerit, în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene (COM) nr. 7719/2016 și Decizicie COM nr. 1001/2018 privind ajutorul de stat pentru închiderea minelor necompetitive din România. COM a autorizat un ajutor de stat pentru acoperirea pierderilor de producție, până la încetarea activităților celor două mine de cărbune, în valoare de 214 milioane lei (până la data de 31 decembrie 2018) și un ajutor de stat pentru acoperirea costurilor excepționale aferente activității de închidere, în valoare de 465 milioane lei (pentru perioada 2016-2024).
Cele două unități miniere ar fi trebuit să își înceteze activitatea. Mina Lupeni trebuia să își înceteze activitatea în octombrie 2018, iar mina Lonea la data de 31 ianuarie 2018. Procesul de extracție a huilei a continuat și după aceste date.
Pentru prelungirea termenului de extracție a cărbunelui au fost purtate corespondențe cu oficialii europeni. Inițial, INSEMEX Petroșani a întocmit un studiu ale cărui concluzii au arătat necesitatea funcționării celor două unități miniere. Apoi, europenii au cerut o altă opinie a unei societăți independente. Astfel, s-a apelat la GIG Polonia, iar concluziile polonezilor au fost la fel cu cele ale INSEMEX.
“Ca urmare a solicitării adresate Ministerului Energiei de către reprezentanții CEH, a fost inițiată o consultare COM DG Competition cu privire la posibilitatea prelungirii termenului de extracție a huilei la minele Lonea și Lupeni până în anul 2022, din considerente legate de siguranța activităților de închidere a exploatărilor miniere. Astfel, în cursul anului 2018 au fost semnalate unele condiții geo-tehnice ale zăcământului de huilă care impun suplimentarea numărului de construcții de izolare și de închidere a abatajelor, a circuitelor de aeraj aferente precum și alte lucrări necesare pentru punerea în siguranță a subteranului și ecologizarea suprafețelor afectate de activitatea minelor aflate în proces de închidere”, au fost argumentele prezentate de oficialii români.
În vederea evaluării acestei situații COM DG Competition a solicitat evaluarea acestor riscuri de către un consultant independent. Glowny Instytut Gornictwa (Polonia) și reprezentanții CEH au prezentat COM studiul “Evaluarea riscului de auto-aprindere a cărbunelui, variații ale riscului, determinanții acestora, precum și măsuri corrective pentru închiderea în siguranță a minelor de cărbune Lonea și Lupeni”.