Cererile de insolvenţă pentru Complexul Energetic Hunedoara sunt ca o boală cronică care are o evoluție lentă, care are un caracter de durată, care se prelungește multă vreme și nu mai poate fi ușor înlăturat.
Complexul Energetic Hunedoara este “puşcat şi perforat” de o societate care are ca obiect de activitate perforarea şi puşcarea.
O nouă societate solicită insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara. Problemele entităţii energetice din judeţul Hunedoara se cronicizează pe zi ce trece. Pe rolul Tribunalului Hunedoara a mai fost înregistrată o cerere de insolvenţă pentru Complexul Energetic Hunedoara. Cererea a fost înregistrată la data de 13 martie de către SC SANROC SRL din Deva.
“Suntem o echipa tanara, dar cu o bogata experienta in domeniul solutiilor integrate in procesele de perforare si puscare. Incepand din anul 2000, activitatea noastra principala este furnizarea pieselor de schimb si a consumabilelor pentru echipamentele de foraj si de constructii”, este cartea de vizită a societăţii care cere insolvenţa CEH.
Încă o cerere
Pe rolul aceleiaşi instanţe de judecată se mai află o cerere de insolvenţă care se va judeca astăzi. SC MULTIGAMA TECH din Bucureşti solicită insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara, dosarul fiind înregistrat în luna ianuarie pe rolul Tribunalului Hunedoara. Societatea din Bucureşti este specializată în comercializarea echipamentelor de pompare pentru toate domeniile printre care şi energie şi minerit. Firma bucureşteană este reprezentantul KSB în România. Ţara de origine a firmei KSB este Australia.
Bine în campania electorală, grav acum
Totul era bine la Complexul Energetic Hunedoara în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezindeţiale. Liviu Dragnea, vicepremierul României la acel moment, declara la Petroşani că la societatea energetică nu sunt probleme.
“Complexul Energetic Hunedoara nu se închide, CEH are viitor. În 2012 era pe buza prăpastiei. Cele patru mine rămân funcţionale, se vor dezvolta. Săptămâna viitoare Răzvan Nicolescu va fi aici, cărbunele este stabilit de noi ca şi combustibil strategic, asta înmseamnă că cele patru mine intră în moderizare şi dezvoltare. Există o rezervă de 55 de milioane de tone care asigură funcţionarea acestor mine pentru 45-50 de ani, nu putem să fim nebuni să nu folosim această resursă energetică. Noi avem resurse energetice foarte mari, vrem să le folosim şi le vom folosi”, declara în luna noiembrie Liviu Dragnea, la Petroşani.
După patru luni potopul s-a abătut asupra societăţii. Însă nu s-a întâmplat totul în decurul celor 120 de zile, ci problemele s-au acumulat treptat, însă nimeni nu le-a recunoscut. Acum două săptămâni, ministrul Energiei, Andrei Gerea, recunoştea la Petroşani situaţia dramatică în care se află Complexul Energetic Hunedoara.
Demnitarul a rămas surprins într-un mod total neplăcut de problemele financiare ale societăţii.
“Am văzut situaţia datoriilor. Dintr-un total de 600 de milioane, 200 au fost făcute într-o perioadă mai veche de un an şi 400 de milioane au fost făcute anul trecut. A luat-o accelerat la vale. Trebuie să o orpim cumva sau să o încetinim măcar”, a declarat Andrei Gerea, minsitrul Energiei.
Potrivit datelor financiare de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, doar către bugetul de stat, CEH are de achitat suma de 123,315,393 de milioane de lei.
Complexul Energetic Hunedoara are datorii de sute de milioane de lei către furnizori, dar şi către bugetul de stat.
Monika BACIU