Şase consilieri pentru nimic. Directorul Complexului Energetic Hunedoara menţine în funcţie şase consilieri pentru a căuta soluţii de viabilizare pentru soarta societăţii. Doar că de această problemă se ocupă o firmă privată plătită cu nici măcar 100 de mii de euro.
La licitația organizată de Complexul Energetic Hunedoara pentru întocmirea planului de restructurare a societății s-a prezentat o singură firmă, şi anume Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE). Complexul Energetic Hunedoara a pus la bătaie pentru întocmirea planului de restructurare suma de 100 de mii de euro, însă firma şi-a adjudecat contractul la valoarea de 68 de mii de euro.
Consultantul trebuie sa faca o analiza de ansamblu a pietelor energiei electrice, termice si carbunelui, identificand principalele implicatii pentru CE Hunedoara. Apoi trebuie sa faca o analiza a structurii de venituri si cheltuieli, sa identifice zonele de ineficienta si sa identifice activele care pot fi valorificate. Consultantul va trebuie sa faca si o evaluare a performantelor financiare. La final, trebuie sa gaseasca scenariile de restructurare si sa pregateasca un plan de afaceri pe termen mediu. Pentru toate acestea, consultantul primeste 68 de mii de lei. Consultantul trebuie sa dispuna de o echipa formata din patru oameni: un lider care sa aiba studii economice si/sau tehnice, un expert in restructurare si organizare, un expert in minerit si un expert in piata de energie. Planul de restructurare este foarte important deoarece de el depinde viitorul CE Hunedoara. Insa, ar putea deveni absolut inutil daca in toamna CE Hunedoara va intra in insolventa. Trebuie precizat ca pe rolul Tribunalului Hunedoara se afla o cerere de insolventa, la care s-au inscris pana acum zece creditori, lista fiind deschisa. Urmatorul termen in proces este pe 3 septembrie. Pentru CE Hunedoara intrarea in insolventa inseamna direct faliment, avand in vedere situatia financiara extrem de dificila. Complexul Energetic Hunedoara inregistra la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. La sfarsitul anului 2014, CEH, un mamut energetic cu 6.000 de angajati, din care in mare parte mineri in Valea Jiului, inregistra pierderi de 356 milioane lei. Daca intra in insolventa (faliment), planul de restructurare nu mai are nicio valoare, iar cei 450.000 lei vor intra la categoria cheltuieli inutile.
Pe de alta parte, planul de restructurare este o obligatie a CE Hunedoara ca urmare a accesarii unui ajutor de stat de 167 milioane de lei. Comisia Europeana a aprobat alocarea acestui ajutor de stat cu obligatia rambursarii, cu dobanda aferenta, intr-un termen maxim de sase luni. Pana la data scadentei imprumutului, CE Hunedoara are obligatia sa prezinte Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. In baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societatii, Ministerul Finantelor Publice poate prelungi perioada de acordare a imprumutului, in aceleasi conditii de dobanda. Daca in termen de 6 luni de la momentul acordarii imprumutului de stat, societatea nu prezinta un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligata sa prezinte un plan de lichidare voluntara. Termenul de sase luni expira la sfarsitul anului, in conditiile in care OUG privind acordarea ajutorului a intrat in vigoare pe 29 iunie.
Nu este singurul ajutor de stat primit de CE Hunedoara. In luna mai, Guvernul a aprobat acordarea, pe o perioada de trei luni, a unui alt imprumut de stat 40 de milioane de lei, din Fondul National de Dezvoltare, in vederea returnarii unui alt ajutor de stat, acordat ilegal in perioada 2008-2011. Si acel imprumut trebuie returnat, cu tot cu dobanzi, pana la sfarsitul lunii august.
Monika BACIU