.Index Actualitate

Cu datorii de 10 MILIOANE DE EURO, CEH îşi poate declara FALIMENTUL

ceh10 MILIOANE DE EURO. Aceasta este pierderea structurată în bugetul de venituri şi cheltuieli al Complexului Energetic Hunedoara.

Pierderi de peste 400 de milioane de lei. Actul normativ privind bugetul de venituri şi cheltuieli al Complexului Energetic Hunedoara a fost publicat în Monitorul Oficial, iar datele oficiale arată că societatea are pierderi de 404.477.000 de lei. Cu o lună şi jumătate înaintea sfârşitului de an a fost aprobat bugetul societăţii care este structurat pe pierderi de sute de milioane de lei. Veniturile Complexului Energetic Hunedoara sunt în sumă de 618.249.000 de lei, în timp ce cheltuielile sunt de 1.022.726 de lei.

 

Societatea energetică nu stă pe roze absolut deloc. Datoriile acesteia către bugetul de stat depăşesc Cuma de 555 de milioane de lei. Totodată, CEH are datorii şi la societăţile comerciale cu care are relaţii contractuale.

 

“Adunarea Generală a Acţionarilor Societăţii Complexul Energetic Hunedoara a cerut modificarea şi completarea programului de restructurare, reorganizare şi eficientizare a societăţii, avizat de CA în luna ianuarie 2015, deoarece aceasta nu prezenta soluţii pentru problemele majore ale soietăţii, respectiv: ineficienţa economică a societăţii demonstrată prin dublarea volumului plăţilore restante în anul 2014 (peste 360 milioane de lei la finele anului 2014, comparativ cu un nivel al plăţilore restante aprobat prin BVC de 191 milioane lei şi o creştere a volumului datoriilor totale ale societăţii la peste 900 de milioane de lei), productivitate scăzută în activitatea extractivă, preţ de producţie al energiei electrice foarte mare comparativ cu preţul mediu de vânzarea a energiei electrice, inexistenţa unei analize de risc care să evidenţieze principalele riscuri cu care se confruntă societatea şi să prezinte soluţii de reducere a acestora, lipsa unor măsuri care să vizeze reducerea costurilor, recuperarea creanţelor restante din furnizarea energiei termice, modul în care se vor achiziţiona certificate de emisii cu gaze de efect de seră corespunzător producţiei realizate în 2014”, se arată în documentele Ministerului Energiei.

 

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli, CEH înregistrează plăţi restante de 577.844.000 de lei şi creanţe în valoare de 174.867.000 lei.

 

Mai mult decât atât, statul român a pus sechestru pe o parte din activele Complexului Energetic Hunedoara. Odată ridicată administrarea specială de la societatea hunedoreană, ANAF a început executarea silită, iar următorul pas a fost sechestrarea unor active ale societăţii. Asta chiar în condiţiile în care statul român este UNICUL acţionar majoritar la companie şi cu ajutorul său a fost prăduită societatea. Acum, tot STATUL vrea să îşi recupereze cu orice preţ datoriile de la Complexul Energetic Hunedoara.

 

“Încă nu s-a pus sechestru pe conturi, dar s-a pus sechestru pe active la valoarea la care există datoriile”, au declarat surse din cadrul CEH.

Statul român a făcut primul pas pentru a-şi recupera creanţele de la Complexul Energetic Hunedoara. A început executarea silită. Acest aps a fost posibil imediat de Guvernul a ridicat administrarea specială de la Complexul Energetic Hunedoara, măsură care până acum a protejat-o de executarea silită. Procedura de administrare specială și de supraveghere financiară la Complexul Energetic Hunedoara a fost instituită prin ordinul ministrului Economiei nr. 466/2013, iar prin ordinul ministrului delegat pentru Energie nr. 423/2014 a fost numit administratorul special.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.