.Index Actualitate

Cu rezerve pentru încă 100 de ani, Mineritul se va închide până în 2018

minRezervele de cărbune ale României ajung pentru cel puţin 150 de ani. Studiile arată că România stă pe o mină de aur, referire făcându-se direct la Valea Jiului. Un studiu al Greenpeace relevă faptul că stocul de cărbune ar fi suficient pentru încă 150 de ani. În tot acest timp, prin diferite constrângeri se încearcă lichidarea activităţii miniere din Valea Jiului.

 

“România are o lungă tradiţie în industria minieră şi are importante rezerve de cărbune care pot asigura continuitatea producţiei pentru mai mult de 150 de ani. Rezervele şi resursele de huilă sunt estimate la 2446 mil tone, din care 252,5 mil tone sunt exploatate comercial în perimetrele concesionate”,  se arată în studiul realizat la finele anului trecut de Greenpeace.

 

 

Cărbunele a reprezentat cca 30% din mixul de energie în 2013 arderea huilei şi restul din arderea lignitului, urmată de hidro cu 28%, nuclear 20% şi 7% energie eoliană. 5 Dea lungul anilor, cărbunele a reprezentat în medie 30-40%. România este una dintre cele mai importante producătoare de cărbune în Europa, după Polonia, Marea Britanie, Germania şi Cehia şi una din marile producătoare de lignit după Germania, Polonia şi Cehia.  Conform datelor IEA România este pe locul şaptesprezece în lume la producţia de cărbune.

 

Consum înjumătăţit

 

În ultimele două decenii, producţia de cărbune s-a înjumătăţit în România.

 

“Producţia de cărbune aproape că s-a înjumătăţit în 20 de ani, mai ales din cauza  descreşterii activităţii miniere şi a reducerii consumului de cărbune. România importă mai ales huilă, dar și ponderea cărbunelui importat a scăzut la un sfert în comparaţie cu 1990. Guvernul României a demarat restructurarea sectorului minier în 1997 întrucât majoritatea sectorului nu era rentabil şi genera pierderi şi arierate la bugetul de stat. A început cu reducerea sectorului (89000 din cei 171000 de mineri au plecat voluntar). Acestora li s-a oferit un pachet generos, maxim 20 de salarii lunare compensatorii. Programul de restructurare al Guvernului a început să fie sprijint în 1999 de Banca Mondială, care a acordat un împrumut pentru închiderea și ecologizarea a 29 de mine și reducerea problemelor sociale. Guvernul a cofinanţat închiderea minelor de la buget. Sectoarele cele mai rezistente la restructurare au fost huila (Valea Jiului) şi lignitul (Gorj), cu sindicate puternice. Ca rezultat, sprijinul direct pentru minerit a fost întărit prin subvenţii încrucişate şi sprijin pentru sectorul ineficient al producției de energie electrică termo”, se mai arată în studl realizat de cei de la Greenpeace.

 

 

Sucursala Divizia Minieră deţine licenţa de exploatare pentru perimetrele concesionate până în anul 2024, în cel mai mare zăcământ de huilă din Romania a cărui rezerva industrială este de peste 300 milioane tone. Suprafaţa perimetrelor miniere actuale este de cca 47 km2, iar adâncimea la care se face exploatarea straturilor de cărbune este între 400 m şi 850 m.

 

Monika BACIU

One Reply to “Cu rezerve pentru încă 100 de ani, Mineritul se va închide până în 2018

  1. UNDE E LIDERUL PADURARU CARE SE BLOCA IN MINA PT SCHIMBAREA DIRECTORILOR ,CARE ORGANIZA GREVE DIN FOAIE DE BOALA,,LA PUS PE PUIU DIRECTOR ,CARE LA RINDUL SAU LA FACUT DELEGAT SINDICAL FARA STUDII MEDI, IN REST NUMAI CONTEAZA NIMIC ,DAI DR DE MINERI ,FURAM ,ZUGRAVIM , BEM CAFEAUA , MERGEM PE LA CUCONITE IN BIROURI ,IN REST SA NE FIE BINE . ASA DA DIRECTOR SI LIDER .HAI LONEA.! IAR NICA SI COMPANIA INJURA GUVERNARE IN LOC SA FIE UN PIC MAI DIPLOMATI SA II LAUDE SA PRIMIM BANI ,DAR EI AU PENSIILE IN BUZUNAR SI INCASEAZA 10000LEI PE LUNA NU LE PASA DE MINERI ,FAC DOAR POLITICA .NOROC BUN MINERIT! AU PUS DIRECTORI ,SI ACUM CEH DA CAT O MINIMINA 3OOO TO PE ZI ,CEHUUUUL CEHULL .BEBE BEBE ,TRAIASCA PARTIDUL CONDUCATORII ,PENSIONABILII !

Leave a Reply

Your email address will not be published.