.Index Actualitate

Sprijin guvernamental, doar la nivel declarativ pentru CEH

 

Nica-Petru-Nota-4-377x300

Guvernul nu sprijină Complexul Energetic Hunedoara. Ajutorul pentru Complexul Energetic Hunedoara nu s-a aflat pe ordinea de zi a Guvernului. Guvernul ar fi trebuit să aprobe, miercuri, un proiect pentru acordarea unei sume de bani Complexului Energetic Hunedoara, astfel încât societatea să achiziţioneze certificatele de CO2. Sindicaliştii speră că poate ajutorul va fi aprobat săptămâna viitoare. Din aceşti bani ar urma să fie întocmit planul de reorganizare a societăţii,

 

“Poate vor aproba ajutorul săptămâna viitoare. Oricum nu mai contează acum pentru că amenda va trebui să o plătim pentru că nu au fost cumpărate la timp certificatele de carbon. Amenda e clară. Din banii respectivi ar urma să se pregătească planul de restructurare şi susţinerea financiară a unei părţi din activitatea energetică”, a declarat Petre Nica, preşdintele Sindicatului Muntele.

 

 

Ministrul Energiei a promis săptămâna trecută că proiectul de urgenţă va fi pe ordinea de zi, lucru care ieri nu s-a întâmplat.

 

“Am cuvântului domnului ministru care ne-a spus că încearcă cel puţin în săptămâna viitoare să intre această ordonanţă în şedinţa de Guvern pentru că noi chiar dacă nu am făcut achiziţia până în data de 30 nu suntem exoneraţi de răspunderea de a le cumpăra. Obligaţia a rămas în continuare valabilă, dar CEH va fi obligat din momentul în care ordonanţa de urgenţă va fi aprobată să îşi întocmească acel program de restructurare în cel puţin şase luni de zile care neavizat de CE înseamnă întocmirea documentelor pentru lichidarea complexului. Intrăm pe o linie dreaptă în care avem de ales între a trăi şi a muri, lupta noastră continuă pentur a încerca să salvăm parte a mineritului din Valea Jiului, dar şi din termocentrale. Unii fără ceilalţi nu are rost să existăm”,  a declarat în urmă cu o săptămână Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

 

 

“Ministerul Finanţelor Publice poate acorda, la solicitarea societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, un împrumut în tranşe, în condiţii de piaţă, în limita sumei de 98,47 milioane de lei, din veniturile din privatizare înregistrate în contul general al Trezoreriei Statului, pe o perioadă de şase luni, cu titlu de ajutor de stat individual pentru salvare, Complexului Energetic Hunedoara SA societate care se confruntă cu dificultăţi economico-financiare majore”, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Energiei.

 

În nota de fundamentare a proiectului se precizează că acest ajutor de stat a fost deja aprobat de Consiliul Concurenţei în 20 martie şi a fost notificat şi Comisiei Europene, care de altfel a şi avizat favorabil acest ajutor.

Banii din ajutorul de stat vot fi folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de şase luni de la acordare, inclusiv cele necesare achiziţionării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

În termen de 6 luni de la momentul acordării ajutorului de stat individual pentru salvare, compania va trebui să prezinte un plan de restructurare care să-i asigure viabilitatea pe termen lung şi care va fi notificat Comisiei Europene în vederea autorizării. În situaţia în care producătorul de cărbune şi energie nu prezintă planul de restructurare până la data scadenţei împrumutului, este obligat să achite împrumutul şi dobânzile la scadenţă.

Datorită situației financiare dificile cu care se confruntă, Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. se află în imposibilitatea de a respecta prevederile H.G. nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, respectiv obligaţia de a restitui, ca operator de instalații de producere a energiei electrice, până cel târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an, un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră provenite de la fiecare instalaţie în anul calendaristic anterior, situație în care Societatea va fi penalizată dar fără a fi exonerată de îndeplinirea obligaţiei.

Conform Rapoartelor de monitorizare predate la Ministerul Mediului, Apelor şi Padurilor, Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. înregistrează un deficit de  1.237.741 certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Suma de 98.476.896 lei va permite achitarea din datoriile către bugete şi furnizori, însă nu include şi serviciul datoriei societăţii.

 

 

 

Pentru  termocentrala de la Mintia sunt necesare 455.000 de certificate, iar pentru termocentrala de la Paroșeni sunt necesare 780.000 de certificate, adică un total de 1.235.000  certificate. Fostele conduceri ale societăţii au vândut certificatele de CO2, iar părerea sindicaliştilor este că această tranzacţie putea fi şi legală având în vedere legislaţia românească.

Conform datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, la finele lui 2014, CEH avea datorii totale de peste 62 milioane de euro la bugetul de stat, şomaj, pensii şi sănătate. Acestea sunt roadele controlului politic şi promovării unor personaje care nu au avut de a face cu sectorul energetic. În afară de cele 62 de milioane de euro, companie aflată sub administrare specială, se mai adaugă alte câteva milioane datorii către furnizorii de servicii şi echipamente.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.