.Index Actualitate

Cum ar putea rămâne statul păgubit de CEH?

Cum ar putea rămâne statul păgubit de CEH? Insolvența Complexului Energetic Hunedoara se va judeca, mâine, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Administrația Fondului de Mediu ar putea rămâne fără o sumă importantă de bani, în speță fiind vorba de penalitățile pe care Complexul Energetic Hunedoara ar fi trebuit să le plătească pentru că nu a achiziționat suficiente certificate de emisie de gaze cu efect de seră. Datoriile CEH la Fondul de Mediu sunt de peste jumătate de miliard de euro, societatea fiind și cel mai mare datornic la Fondul de Mediu. În total, CEH a acumulat amenzi de peste 520 milioane de euro.

Complexul Energetic Hunedoara a raportat pierderi, pe primele șase luni ale acestui an, în valoare de 164.566.544 de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pierderile de la nivelul Complexului Energetic Hunedoara s-au dublat. Astfel, anul trecut, în primul semestru, CEH raporta pierderi de 88.661.234 lei. De precizat este faptul că în primele luni ale anului trecut, CEH a beneficiat de prețurile crescute de pe piața de energie, în timp ce anul acesta situația a fost total diferită.

Potrivit raportării, la data de 30 iunie 2018, CEH înregistra creanțe comerciale în sumă de 14.174.703 lei, iar datoriile comerciale către furnizori erau în sumă de 187.428.648 lei.

La capitolul “sumele care trebuie plătite într-o perioadă de până la un an”, CEH are datorii ed 1.382.379.323 lei, în timp ce “umele care trebuie plătite într-o perioadă mai mare de un an” se ridică la valoarea de 225.046.808 lei.

„Toate aceste elemente l-au determinat pe auditorul financiar independent BDO Audit SRL să exprime o opinie cu rezerve și să sublinieze faptul că <există o incertitudine semnificativă care ar putea să pună în mod semnificativ la îndoială capacitatea societății de a-și continua activitatea>”, arată raportul administratorilor.

Inventarul făcut de Ministerul Energiei creanțelor de mediu arată că CEH are datorii la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) de aproximativ 2 miliarde de lei, ce rezultă dinpenalitățile impuse aferente nedepunerii la termen, respectiv neachiziționării certificatelor de CO2 și a certificatelor verzi. Pentru că și pentru certificatele verzi neachiziționate, pentru anii 2015 și 2016, complexul are amenzi de aproape 32 milioane de lei (27.346.287 lei pentru 2015 și 4.375.015 lei pentru 2016).

„Riscul de insolvență/faliment este în prezent un risc major cu care se confruntă societatea. Curtea de Apel Alba Iulia urmează să se pronunțe în data de 18.10.2018 asupra apelului formulat de CEH împotriva Hotărârii Tribunalului Hunedoara nr. 8/07.02.2017 prin care a fost respinsă cererea de deschidere a procedurii insolvenței. Acest aspect contribuie semnificativ la creșterea gradului de incertitudine privind viitorul CEH”, arată Ministerul Energiei într-un document recent.

Complexul Energetic Hunedoara se situează pe poziția a doua în topul marilor datornici. Societatea hunedoreană figurează cu restanțe în valoare de 735 de milioane de lei. La asta se adaugă și datoriile comerciale ale societății.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.